Select Page

NA SREDNJI ŠOLI SLOVENSKA BISTRICA TA VIKEND 5 INOVATIVNIH PRODUKTOV OSNOVNOŠOLCEV IZ BISTRIŠKEGA

Na Srednji šoli Slovenska Bistrica je ta konec tedna 40 mladih odkrivalo svoje veščine in talente na vikendu podjetništva, ki so ga pripravili dijaki in učitelji SŠSB ter ekipa mentorjev podjetniškega peskovnika Ustvarjalnik.
Devetošolci so spoznavali podjetniški svet. Predstavili so pet podjetniških zamisli z realnim tržnim potencialom, za zmagovalca pa so razglasili spletno turistično platformo TurboShoe.

“Prepričajte neznanca, da z vami zamenja čevelj!” je morda za marsikoga zelo nenavadna naloga, a če jo postavimo osnovnošolcu, lahko na sproščen način pomagamo prebiti strah pred nagovarjanjem neznanih ljudi. Na take načine se lahko mladim najlažje poda ključna izkušnja za uspeh v prihodnosti – uspelo bo zgolj tistim, ki upajo stopiti iz cone udobja.

Osnovni namen projekta je učencem na sproščen način in skozi praktične izzive približati podjetništvo, kot se poučuje na Srednji šoli Slovenska Bistrica. “Prizadevamo, da postanemo vodilna šola za podjetniške veščine v širši regiji, zato že vrsto let spodbujamo različne podjetniške aktivnosti za mlade,” je povedala ravnateljica SŠSB mag. Iva Pučnik Ozimič, ki poudarja da se na njihovi šoli odvija veliko različnih (tudi mednarodnih) projektov, ki spodbujajo kreativnost, ustvarjalnost in inovativnost dijakov.

Ustvarjnik 2017 skupinska

Dogajanje tega podjetniškega vikenda je bilo zasnovano na različnih skupinsko-dinamičnih izzivih, skozi katere mladi izražajo želje, ideje, sposobnosti, ter svojo ustvarjalnost in podjetniško razmišljanje, kar je tudi sicer eno od osrednjih vodil Srednje šole Slovenska Bistrica. Izkušnje, ki jih na tak način pridobijo dijaki SŠSB, bodo v prihodnosti ključne za mlade, ki se bodo soočali s prihodnostjo, da naredijo korak naprej na svoji karierni, morda tudi lastni podjetniški poti.

Vodja zmagovalne ekipe Katja Rupnik, sicer devetošolka z OŠ Oplotnica, je svoj koncept predstavila kot “Največja turistična agencija na svetu brez turističnih vodnikov, ki omogoča posameznikom, da najdejo lokalne prebivalce, ki se postavijo v čevlje vodičev – super vodičev.” Zmagovalna ideja presega lokalne okvirje, komisijo pa je ekipa prepričala z odlično raziskavo trga, zato verjamejo, da bo nadaljevala s svojim delom.

Ustvarjnik 2017 zmagovalna ekipa

Mlade je na sklepni predstavitvi, ki so se je udeležili starši, učitelji in predstavniki lokalnega gospodarstva, spodbudno nagovoril tudi župan občine Slovenska Bistrica, dr. Ivan Žagar, ki se je ob tem zahvalil Srednji šoli Slovenska Bistrica, da igra vodilno vlogo pri spodbujanju podjetnih potencialov lokalnega okolja.

“Srednja šola Slovenska Bistrica je prva šola v državi, ki se je odločila za tovrsten dogodek, verjamem pa, da ne bo zadnja. Če naredimo šolsko okolje manj ‘šolsko’ s tem odpremo vrata še večji ustvarjalnosti,” je ob sklepu dogodka povedal njegov vodja, sicer poslovni direktor Ustvarjalnika Matic Breznik. “Ko se srednja šola odpre v lokalno okolje in povabi na obisk okoliške osnovnošolce, je rezultat tudi višji vpis,” še dodaja.

Podjetniško opismenjevanje mladih skozi raznovrstne projekte je osnovno vodilo Srednje šole Slovenska Bistrica, ki v prihodnjih dneh k vpisu vabi mlade na štiri programe: v gimnazijo, ekonomski tehnik, trgovec ter s tem šolskim letom tudi v metalurški tehnik. Ob tem devetošolce in njihove starše, pa tudi predstavnike medijev, vljudno vabijo na informativni dan, ki bo 10. in 11. februarja 2017.

Devetošolka Nika Leva iz OŠ Oplotnica je bila nad dogajanjem ta konec tedna navdušena, saj se je “veliko naučila in spoznala ogromno novih prijateljev.”

Nataša Gumilar Papotnik, prof. na SŠSB
Matija Goljar, direktor Ustvarjalnika

Več fotografij

 

Dostopnost