Select Page

Spremenimo svet z obnovljivo energijo

Mednarodna izmenjava na Srednji šoli Slovenska Bistrica

 

V okviru projekta ERASMUS+ z naslovom Spremenimo svet z obnovljivo energijo smo v prvem tednu decembra gostili dijake iz Latvije, Poljske, Turčije in Severne Makedonije.

V ponedeljek smo tujim dijakom in profesorjem najprej zaželeli dobrodošlico, jim razkazali šolo in mesto. Nato smo se zapeljali na Tri Kralje in se sprehodili do Črnega jezera. Nad snegom smo bili navdušeni vsi, še posebej pa naši gostje. Kepali smo se in se med seboj začeli res dobro spoznavati. Po večerji v hotelu Jakec smo se preizkusili v bovlingu.

Naslednji dan smo se dobili v šoli, kjer smo najprej spoznali šole in šolske sisteme držav partneric. Popoldne pa smo se na delavnicah učili o obnovljivi energiji, upravljanju z odpadki in programih za varčevanje z energijo. Po obsežnih delavnicah smo se sprehodili na večerjo v Bruger Plac.

V sredo so naši gostje obiskali Saubermacher, center za reciklažo in upravljanje z odpadki. Po vodenem ogledu so se sprehodili po Ptuju, nato pa so obiskali še Maribor.

V četrtek smo imeli načrtovano ekskurzijo v Ljubljano. Močno sneženje nam je skoraj uničilo načrte. V telovadnici smo igrali košarko, odbojko in namizni tenis ter čakali na novice. Ob desetih smo se na srečo že vozili proti naši prestolnici. Tam smo se najprej z gondolo povzpeli na Ljubljanski grad in si ga z vodičem ogledali. Bilo je zelo zanimivo.  Ko smo hodili po gradu, so nas na več mestih presenetili igralci, ki so nam pokazali, kako je včasih potekalo življenje na dvoru. Po koncu ogleda smo se sprehodili do Prešernovega trga in imeli tudi nekaj prostega časa za samostojen ogled praznične Ljubljane.

Zadnji dan izmenjave smo preživeli v šoli, skupaj smo reciklirali že uporabljen material in izdelovali nove, uporabne izdelke, med drugim lončke za pisala. Po odmoru za čaj in kavo je potekala podelitev certifikatov za sodelovanje na projektu, nato pa smo se že objemali v slovo.

Izmenjava je bila nepozabna izkušnja, naučili smo se veliko novega, tako o virih energije in odpadkih kot tudi o tujih kulturah. Zelo zabavno je bilo spoznati toliko novih ljudi, prijateljev, in z njimi piliti svoje znanje angleščine.

 

Kaja Vidmar in Nika Petrič, 3. b

Dostopnost