Select Page

20 let Srednje šole Slovenska Bistrica –

od izziva do uresničene priložnosti

 

Mag. Iva Pučnik Ozimič, ravnateljica

V široki zazrtosti je dvajset let skromen jubilej; za nas pa je to dinamičen čas od zahtevnih začetkov do uresničene priložnosti. Jubilej zato doživljamo s prazničnim ponosom in z zadovoljstvom, da smo dano priložnost razvili v uspešno in sodobno šolo; hkrati pa tudi s skrbnostjo, da smo dostojni nasledniki dolgoletne srednješolske tradicije na Slovenskobistriškem – če ne bi bilo krajših prekinitev, bi letos lahko praznovali častitljivih 140 let.

 

Želja za ponovno vzpostavitev srednješolskega izobraževanja v kraju je povezala mnoge energije, da smo se mogli veseliti prvega šolskega dne, to je 1. septembra 1999.

 

Prva leta naše šole v mnogih prostorih po mestu so poleg vsebinskih snovanj zaznamovala tudi intenzivna prizadevanja za novogradnjo, v katerih je bila nenadomestljiva podpora Občine Slovenska Bistrica in mnogih posameznikov.

Uspelo nam je! Leta 2003 smo položili temeljni kamen za novo zgradbo.

V novo stavbo smo se selili marca 2005 (v šestem šolskem letu delovanja šole), jo svečano otvorili maja ter tako navdušeni zaživeli v novi stavbi na 5.000 m2: v svetlih učilnicah, sodobno opremljenih laboratorijih in prostorni telovadnici.

Kmalu smo obeležili deseto obletnico

In danes dvajseto …

Jubilejno leto je čas za premislek o našem delu, poslanstvu ter novih izzivih; je priložnost, da se srečamo z vsemi generacijami – z več kot 3.300 mladimi, ki smo jih v dvajsetih letih vpisali v programe ekonomski tehnik in trgovec, ekonomski tehnik – pti in splošna gimnazija, če jih navedem, kot smo jih pridobivali.

Z različnimi programi smo si prizadevali odzivati se na potrebe okolja, kar nam je s podporo Impola in lokalne skupnosti pred tremi leti uspelo še s program metalurški tehnik.

Povezujejo nas skupne vrednote: znanje, ustvarjalnost, sodelovanje in odprtost ter skupni razvojni cilji, s katerimi ustvarjamo kulturo dobre skupnosti, ki temelji na odprti komunikaciji.

Z dobrimi učnimi dosežki, s številnimi uspehi na državnem in mednarodnem nivoju, s pestrimi obšolskimi dejavnostmi, z mnogimi povezovanji doma in v tujini je naša šola postala pomembno izobraževalno središče v okolju in širše.

Za marsikoga ‘od zunaj’ je naše dinamično delo nepredstavljivo: iz osnovnih šol prihajajo k nam še otroci na pragu mladostništva, ki čez leta odhajajo kot mladostniki na pragu odraslosti. Življenje teh let je na ogled v šolski kroniki, letopisih, šolskih glasilih, Prvi desetki in Prvi dvajsetki (zbornika) … in srcih. Šele tam se zgodbe zaokrožijo in polno zaživijo – v spominih na srednješolski čas.

Zato povsem verjamem v uspešno prihodnost in nadaljnji razvoj, prežet z odgovornostjo, ki jih pred nas postavljajo vsak posameznik zase in vsaka generacija znova.

Skupaj smo s pripadnostjo in z mnogimi zgodbami pustili sledi ter tako soustvarjali in sooblikovali današnjo podobo šole. Zahvaljujem se vsem – sodelavcem, dijakom, staršem in vsem drugim, ki ste soustvarjali in bogatili neponovljiv mozaik naše mladostne skupnosti nekoč in ki to počnete tudi danes.

Mag. Iva Pučnik Ozimič,
ravnateljica

 

 

Dijaki skupaj s profesorji pripravili osupljivo kulturno-umetniško kompozicijo svetlobe, senc, glasbe in besede

Aprilski četrtkovi večeri so največkrat namenjeni pričakovanju zaključka tedna. V Slovenski Bistrici pa je ta četrtek, 4. 4. 2019, ob 17.00 v povsem polni športni dvorani potekala slovesna akademija ob 20. obletnici Srednje šole Slovenska Bistrica. Naslovna misel, ki jo je moč prebrati na spletni strani Urada predsednika Republike Slovenije, najbrž povzame vsa prizadevanja vodstva šole, kolektiva profesorjev in uslužbencev ter dijakov.

Osrednji dogodek ob 20. jubileju Srednje šole Slovenska Bistrica se je pričel s slavnostnim nagovorom ravnateljice mag. Ive Pučnik Ozimič, ki je z izbranimi besedami predstavila bogato zgodovino in razvoj srednjega šolstva na Slovenskobistriškem, hkrati pa dodala, da je obletnica čas za razmislek o delu in poslanstvu šole. Govoru bistriškega župana dr. Ivana Žagarja, ki je ob čestitkah ravnateljici, delavcem šole in dijakom, izpostavil tudi pomembnost prizadevanj in truda za ohranjanje visoke ravni srednjega šolstva v Slovenski Bistrici ter tudi šolino pripravljenost na odzivanje “izzivom časa in potrebam okolja”, je sledila svečana beseda osrednjega gosta prireditve predsednika Boruta Pahorja. Izpostavil je, da dobra opremljenost šole vsekakor še ne prinese dosežkov in kakovosti izobraževanja ter tako izrazil spoštovanje vsem sedanjim in bivšim profesorjem šole, saj kot je v svojem govoru z odločnostjo zagotovil: “Brez znanja tudi talent, odrekanja in vztrajanje niso dovolj.” Dodal je tudi, da je znanje osrednje orodje za rast, in zaključil svoj nagovor s poslanico dijakom, da naj svet odkrijejo v najboljši in najlepši luči.

Slavnostno okrašena dvorana se je nato za nekaj trenutkov zavila v molk pričakovanja, kmalu zatem pa predala kulturno-umetniški stvaritvi, ki jo je zasnovala profesorica Tina Mojzer v sodelovanju s profesorico Nadjo Stegne, dolgoletno zborovodkinjo in sodelavko Srednje šole Slovenska Bistrica ter nedvomno eno tistih, ki so sloves in pevski glas šole največkrat ponesli širom po Sloveniji. Kulturno-umetniška kompozicija svetlobe, senc, glasbe in besede, ki je predstavila barvitost in raznorodnost znanja, ustvarjalnosti ter veščin tamkajšnjih srednješolcev (nedvomno pa tudi profesorjev), se je pred očmi navdušenih gledalcev razkrivala pod naslovom Tečaj čudežev. Omenjenima mentoricama se v vrsti za zasluge pri izvedbi res prvovrstne prireditve pridružujejo še: Matevž Gregorič s skupino šolskih lutkarjev, ki so v dvorani pričarali osupljivo senčno kuliso, Matea Brečko, ki je poskrbela za odrski gib, koreografinja Nuša Detiček s soplesalkama (ob svetlečih palicah za twirling se je v dvorani res našlo nekaj prav za vsakogar), suvereni recitatorji, solist Blaž Pučnik z obetavnim performansom Caro mio ben, šolska glasbena skupina 32 miligramov in seveda odličen pevski zbor, ki sta gledalce ves čas prireditve navduševala z navdihujočim izborom glasbe. Ne nazadnje pa velja omeniti tudi bivše dijake, ki so se prijazno odzvali povabilu in spet nastopili na odru svoje priljubljene srednje šole. Lari Gril, Niki Motaln in Juretu Paku so se hkrati na zborovskem delu odra pridružili tudi številni alumni in večer popestrili z neverjetno energijo ter posebnim izkazom predanosti šoli.

Akademija se je zaključila s prijetnim druženjem gostov, bivših in sedanjih delavcev ter dijakov šole, še prej pa seveda … Le kdo bi lahko pozabil na skupinsko fotografijo s predsednikom? No, tudi županove izjave po prireditvi zlahka ne moremo prezreti: “Glejte, jaz sem predsedniku vse povedal. Rekel sem, da je to najboljša šola v Sloveniji in nastop je točno to potrdil.” Da to ovekovečimo tudi v zapisani besedi, velja zahvala še profesorici Lidiji Ličen, ki je poskrbela, da je svetlo luč življenja ugledal zbornik Prva dvajsetka, ki zaradi svoje igrivosti kar kliče k branju. Vljudno vabljeni.

Mag. Gregor Artnik

 

Dostopnost