Tekmovanja

 

Dijaki Srednje šole Slovenska Bistrica se vsako leto udeležujejo tekmovanj v raznovrstnih znanjih in spretnostih.

Tekmovalna področja:

 • splošnoizobraževalni predmeti (materinščina, matematika, angleščina, nemščina, zgodovina, geografija, kemija, fizika, poznavanje sladkorne bolezni …),
 • strokovnoteoretični predmeti (gospodarsko poslovanje, ekonomija, računovodstvo, poslovna matematika, tehnike prodaje, obvladovanje tipkovnice …),
 • športi in druga interesna področija (košarka, odbojka, atletika, mali nogomet, šah).

 


 

Šolsko in državno tekmovanje srednješolcev iz znanja španščine »Dilo en español«


Vseevropsko prevajalsko tekmovanje Juvenes Translatores

Je tekmovanje, ki ga organizira Evropska komisija. Dijaki prevajajo iz španskega ali angleškega jezika v materni jezik.

Juvenes

Povezava do uradne strani Juvenes Translatores.

 

Posebno priznanje Evropske komisije za odličen prevod tudi dijakinji naše šole

Ela Plavec iz 3. letnika gimnazijskega programa je ena od šestih dijakov, ki so letos sodelovali na vseevropskem prevajalskem tekmovanju Juvenes Translatores in prevajali iz angleškega ali španskega jezika v materni jezik. Elin prvi tuji jezik je angleščina, drugi pa španščina, ki jo je izbrala tudi kot izbirni predmet na maturi.

Na letošnjem tekmovanju je prevajala iz angleščine v slovenščino in njenemu prevodu so ocenjevalci, to so prevajalci pri Evropski komisiji, podelili posebno priznanje ocenjevalne komisije, ki se imenuje Posebna omemba.

Priznanju so priložili naslednjo opisno oceno:

Prevod se odlikuje po spodnjih vidikih

 

Izhodiščni jezik Ciljni jezik
Razumevanje pomena, razumevanje sobesedila, pravilno prepoznavanje jezikovne zvrsti

Odlična ali zelo vešča raba ciljnega jezika, prevod se bere kot izvirno besedilo, ni izpuščenih mest, prevod je domiseln, vendar zvest izvirnemu pomenu, zgolj manjše napake v slovnici, izrazju ali pravopisu (ki pa se izgubijo zaradi celotnega vtisa)

 

   

Čestitke!

Maja Kodrič Crnjakovič, profesorica španskega jezika in mentorica tekmovanja Juvenes Translatores

 .
 .

Filmska tekmovanja

Tekmovanje Slovenščina ima dolg jezik, Književnost na filmu
https://sites.google.com/site/slavisticnodrustvo/znam
ZOOM
Zoom je vseslovenski festival osnovnošolskih in srednješolskih filmov, ki ga organizira Pionirski dom – Center za kulturo mladih.
Namen festivala je srečanje filmskih in video ustvarjalcev osnovnih in srednjih šol, spoznavanje, izmenjava izkušenj in idej.
http://www.e-zoom.si/

 

Tekmovanje v znanju biologije za Proteusovo priznanje

Proteus

 

 • Tekmovanje v znanju biologije za Proteusovo nagrado, poteka na šolskem nivoju konec januarja in na državnem nivojueno soboto v mesecu marcu. Točni termini bodo objavljeni na spletni strani šole.
 • Tekmovanja se lahko udeležijo prijavljeni dijaki vseh letnikov, program gimnazija. V kolikor še kdo ni prijavljen, se javi v kabinetu naravoslovja (109).
 •  Dijaki se na dan tekmovanja zberete v učilnicah pritličja, kjer bodo seznami dijakov izobešeni na vratih učilnic.

Dijaki 3. in 4. letnikov tekmujejo iz vsebine celotnega obveznega programa za splošno gimnazijo, za dijake 1. in 2. letnikov pa je vsako leto razpisana nova tema.

Za dodatna pojasnila so vam na voljo učitelji biologije.

Vsem prijavljenim kandidatom želimo veliko sreče in uspehov pri tekmovanju.

Mentorica in vodja ŠK: Vera Cunk Manić


 

Tekmovanje v znanju kemije za Preglove plakete

 

Razpis in pravilnik o tekmovanju sta na voljo na spletni strani Zveze za tehnično kulturo, kjer najdete tudi vsebino, priporočeno literaturo, kriterije za podeljevanje priznanj in primere nalog.
Tekmovanje nosi ime po znanstveniku Fritzu Preglu, avstrijskem kemiku slovenskega rodu, rojenem v Ljubljani leta 1869.
Bil je zdravnik in univerzitetni profesor za medicinsko kemijo. Za svoje delo na področju organske mikroanalize je prejel Nobelovo nagrado leta 1923.
Na pripravah za tekmovanje bomo reševali zahtevnejše naloge in poglabljali znanje kemije. Priprav se lahko udeležite vsako sredo (ob 10.30) ali četrtek (ob 13.30) v učilnici 102. Vodila in usmerjala vas bo mentorica Damijana Gregorič.

 Kemija Preglove plakete


Tekmovanje Bober – mednarodno tekmovanje v informacijski in računalniški pismenosti

Glavni cilj tekmovanja Bober je vzpodbujanje zanimanja za informacijske in komunikacijske tehnologije (IKT) ter informatiko. Tekmovanje Bober vzpodbuja učence in dijake k bolj zavzeti in kreativnejši uporabi sodobnih tehnologij ter k učenju veščin in usvajanju temeljnega znanja, ki ga bodo potrebovali v prihodnosti pri študiju in delu. Tekmovanje poteka tako, da dijaki rešujejo naloge na računalniku, in sicer največ 45 minut.Dijaki so razdeljeni v dve kategoriji:

 • Bober: dijaki 1. in 2. letnika srednjih šol,
 • Stari bober: dijaki 3. in 4. letnika srednjih šol.

Šolsko tekmovanje, na katerem se dijaki potegujejo za bronasta in srebrna priznanja, bo potekalo od 12. do 15. novembra 2013, državno pa bo 18. januarja v Mariboru. Šolsko tekmovanje ima značaj predtekmovanja in pomeni izbor za udeležbo na državnem tekmovanju.

Natančen urnik bo objavljen pred tekmovanjem.

 

Tekmovanje Bober 2a 1

Novice s tekmovanj


Zgodovinski kviz »Izumi in iznajdbe«

V petek, 14. aprila 2017 sta se dve ekipi dijakinj in dijakov 1. B udeležili zgodovinskega kviza na temo Izumi in iznajdbe. Kviz, ki je potekal v organizaciji Muzeja narodne osvoboditve, je potekal v prostorih Fotografskega muzeja v Mariboru. Članice prve ekipe (Urška...

Tekmovanje POPRI

V letošnjem letu so se naši dijaki prvič udeležili tekmovanja POPRI, to je tekmovanja za najboljšo podjetniško idejo. Tekmovanje je v goriškem prostoru že 10 let prepoznano kot tisto, ki mladim omogoča razvoj inovativnosti, ustvarjalnosti in podjetnosti. Mladi naj bi...

Uvrstitev na državno tekmovanje iz angleškega jezika

V ponedeljek, 13. 2. 2017, je v Celju potekalo regijsko tekmovanje iz angleškega jezika za dijake 3. letnikov. Z veseljem sporočamo, da sta se na državno tekmovanje uvrstili Špela Ačko in Lucija Klauž, dijakinji 3. b razreda. S to uvrstitvijo sta že prejeli bronasto...

Rezultati šolskega tekmovanja za Proteusovo nagrado

Šolskega tekmovanja iz biologije, ki je potekalo 26. 1. 2017, se je udeležilo 31 dijakov. Najbolje uvrščeni dijaki  po posameznih letnikih so: 1. letnik mesto: Žan Hozjan, 1. b mesto: Urška Hozjan, 1. b mesto: Niko Justinek, 1. b 2. letnik mesto: Fiona Jožefa Jovič,...

Uspeh na območnem tekmovanju za Cankarjevo priznanje

Območnega tekmovanja za Cankarjevo priznanje, ki je potekalo 25. januarja 2017 na Ptuju, se je z naše šole udeležilo sedem dijakinj: Katarina Tič (2. a), Nika Sajko (2. b); Amadeja Kangler, Ana-Katarina Podlesnik (3. a), Lucija Klauž (3. b); Vita Štefane (4. a) in...

Srebrno priznanje za raziskovalno nalogo Z bicikli in Attemsi

V sredo, 1. 2. 2017,  je ekipa Srednje šole Slovenska Bistrica  sodelovala na 14. mednarodnem  turističnem festivalu  Več znanja za več turizma, ki je tudi tokrat potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani v okviru sejma Turizem in prosti čas. Pomerili smo se z...

Srebrno priznanje na državnem tekmovanju EUSO (naravoslovje)

Dijaki 1. in 2. letnika so se pomerili v reševanju nalog s področja naravoslovja, torej biologije, kemije in fizike. Na državno tekmovanje v znanju naravoslovja, ki je bilo v soboto,   21. 1. 2017, sta se uvrstila Klemen Keršič  iz 2. b in Izidor Gregorič iz 1. b....

Stran 1 od 3123

 Tekmovanje mladih zgodovinarjev

 

Srednja šola Slovenska Bistrica, 22. 3. 2014

 

Testi in rešitve
Rezultati
Dopis mentorjem
Slovenska Bistrica, 5. marec 2014

XIII. DRŽAVNO TEKMOVANJE MLADIH ZGODOVINARJEV

Srednja šola Slovenska Bistrica, 22. marec 2014

Spoštovani kolegice in kolegi, mentorji tekmovanja v znanju zgodovine!

Srednja šola Slovenska Bistrica v sodelovanju z Društvom učiteljev zgodovine Slovenije organizira XIII. državno tekmovanje mladih zgodovinarjev. Tekmovanje bo v soboto, 22. marca 2014. Gostili bomo 73 šol, natančneje 50 gimnazij in 23 srednjih strokovnih šol.

Kotizacija za udeležbo na tekmovanju znaša 48 EUR na ekipo. Nakažete jo na transakcijski račun Srednje šole Slovenska Bistrica (SI56 011006030724385), in sicer do torka, 18. 3. 2014.

Vsako ekipo sestavljajo trije tekmovalci, spremlja jih mentor, profesor zgodovine. Vsi mentorji praviloma sodelujejo pri ocenjevanju tekmovalnih pol, za kar prejmejo tudi potrdilo o sodelovanju. Tekmovanje je sestavljeno iz posamičnega in skupinskega dela. Tekmovalci bodo najprej reševali pisne naloge, nato pa opravili še terenski del, ki bo potekal v mestu Slovenska Bistrica.

Predvideni razpored tekmovanja:

 • od 8.30 do 9.15 – prihod ekip in prijava,
 • od 9.15 do 9.45 – otvoritvena slovesnost,
 • od 10.00 do 11.00 – pisni test,
 • od 11.15 do 15.00 – terenski del in kosilo,
 • od 16.15 – zaključna slovesnost in razglasitev rezultatov.

Na spletni strani Srednje šole Slovenska Bistrica (www.sssb.si) in na Facebooku lahko dostopate do literature, potrebne za izvedbo terenskega dela tekmovanja. Prav tako boste tam našli vse druge potrebne informacije.

Lep pozdrav in prisrčno dobrodošli

Iztok D. Utenkar, prof.,                                                   mag. Iva Pučnik Ozimič,
vodja tekmovanja                                                              ravnateljica