Select Page

Zadnji šolski dan v Srednji šoli Slovenska Bistrica vedno posvetimo obeležitvi dneva samostojnosti in enotnosti, umetniškemu ustvarjanju, pa seveda obisku Božička in mnogim najboljšim željam za prihajajoče leto.

Osrednji del prireditve je namenjen predstavitvi najvidnejših umetniških ustvarjalnosti dijakov, ki jih vrstniki sprejemajo z velikim občudovanjem in navdušenjem. V okviru natečaja Umetnije izberejo najboljša literarna dela, fotografije, slike in filme, ki so jih dijakinje in dijaki ustvarili v preteklem letu. Prireditev sta pripravili profesorici Tara Horvat in Maja Kodrič Crnjakovič, vodili pa so jo seveda dijaki – Eva Cehtl, Timotej Kresnik in Jan Alenc.

Najboljše pesmi in prozo sta letos napisali Špela Ačko in Lucija Klavž, na drugo mesto se je uvrstil Anže Kac, na tretje pa Timotej Kresnik. Vsi so dijaki drugega letnika gimnazije.

Priznanje za najboljši likovni izdelek je dobila Tina Goričan iz prvega letnika, drugo mesto je zasedla Maša Ačko iz četrtega letnika in tretje Katja Stojnšek iz drugega letnika gimnazije.

Priznanje za najboljše fotografije je prejel Sebastijan Pregl. Dijaki so tudi v preteklem letu posneli tri filme po literarnih predlogah in bili zelo uspešni na tekmovanjih na državni ravni. Po mnenju žirije je bil najboljši film Na travi (posnet po Kafkovi noveli Preobrazba), drugo mesto je pripadlo filmu Krive so rože (po slikanici Kajetana Koviča Zmaj Direndaj), tretje pa filmu Za zaprtimi vrati (po istoimenski Sartrovi drami). Posebno pohvalo je dobil tudi film projekta Evrošola, v katerem dijaki sodelujejo že drugo šolsko leto in v okviru katerega so potovali tudi v Bruselj.

Na prireditvi je nastopila glasbena skupina Soundfly s profesorico Taro Horvat. Za petje in ples so poskrbele tudi dijakinje in profesorica Vesna Sever s pesmijo Ko gre tvoja pot od tod.

Tim Gajser z Bozickom 2015
Posebno presenečenje je bil prihod zgovornega Božička, ki ga je v šolsko dvorano pripeljal svetovni prvak Tim Gajser. Na motorju, seveda! Tim Gajser je v preteklem šolskem letu namreč uspešno maturiral na Srednji šoli Slovenska Bistrica, za kar mu je ponovno čestitala mag. Iva Pučnik Ozimič, ravnateljica šole, ki jo je Tim presenetil z unikatnim darilom. Šoli je podaril majico, s katero je uspešno tekmoval v Mehiki. Srečno, Tim!

Maja Kodrič Crnjakovič

Fotografije: Vasja Eigner

 

Dostopnost