Select Page

Ob praznovanju slovenskega kulturnega praznika smo se dijaki Srednje šole Slovenska Bistrica 5. februarja odpeljali v Ljubljano, našo prestolnico. Da, prav ste prebrali, vsi … Devet avtobusov, več kot štiristo dijakov; niti gripa nas ni kaj preveč zdesetkala.

Osrednji dogodek se je odvijal v Drami, kjer smo si ogledali Salomo. Ker smo nekateri veliki navdušenci gledališča, smo se tega zelo veselili. Pogosto obiščemo SNG v Mariboru, v ljubljanski Drami pa smo mnogi bili prvič. Že nad samo dvorano smo bili navdušeni, zato smo nestrpno pričakovali začetek predstave. Nastopila je vrhunska igralska zasedba s Polono Juh v glavni vlogi Salome, ki jo je samozavestno in neverjetno odigrala. Lahko se strinjamo, da nas je drama napolnila z mešanimi občutki, saj je zagotovo nekaj posebnega in drugačnega, kot bi morda pričakovali od gledališča.

V drugem delu smo se dijaki razpršili po Ljubljani in si ogledali: Narodno galerijo (razstavo Antični miti in junaške pripovedke ter njihovo stalno zbirko), dijaki programa metalurški tehnik Narodni muzej Slovenije in razstavo Ko zapoje kovina, Mestni muzej Ljubljana (razstavi Ljubljana. Zgodovina. Mesto. in Knjiga. Znanje. Razum.), Muzej novejše zgodovine (razstavo Slovenci v 20. stoletju), slovenski parlament, NUK in Hišo iluzij.

Dijaki drugih letnikov programa gimnazija smo si ogledali slovenski parlament, v katerem nas je pričakala poslanka iz naših krajev ga. mag. Karmen Furman, in izvedeli marsikaj o zgodovini zgradbe. V osrednjem prostoru, pred vhodom v veliko dvorano, smo občudovali fresko, ki predstavlja zgodovino Slovencev. Pritegnila je precej naše pozornosti, in sicer zaradi barvitosti in avtorjeve natančnosti. Radovedno smo vstopili tudi v dvorano Državnega zbora, ki pa je bila na žalost prazna. V tem času parlamentarci niso imeli zasedanja in lahko bi jih zamenjali kar mi.

Tretji del je bil namenjen druženju ob kosilu ali pijači in samostojnemu sprehodu po prelepi Ljubljani. Zgodaj popoldne smo si ogledali še Narodno in univerzitetno knjižnico ter z zanimanjem poslušali pripoved o zgodovini stavbe in njenem delovanju.

Ekskurzija v Ljubljano nam je bila zelo všeč in upamo, da se bo še kdaj ponovila.

Anika Nagode in Nina Veras, 2. b

Foto: Alenka Ajd Bratkovič in mag. Marjan Kampuš

Dostopnost