Select Page

Fotografija 1: Coralisnet, Judita in Ana med nastajanjem izdelka

V letošnjem šolskem letu je Fakulteta za naravoslovje Univerze v Novi Gorici v sodelovanju z Zavodom Cosmolab razpisala nagradni natečaj s področja astronomije z naslovom Zvezdnate ptice južnega neba. Glavna nagrada je amaterski teleskop.

 

Na natečaj smo se zaradi veselja do astronomije, ustvarjanja in spoznavanja novih stvari prijavile Ana Mušič in Coralisnet Caraballo Gomez iz 1. b ter Judita Jug iz 2. b. Najprej smo izbrale, kaj bomo opazovale. Naša naloga je bila, da s teleskopom GoChile posnamemo vsaj dva astronomska objekta (galaksija, meglica, kopica, večzvezdje …), ki sta v ptičjih ozvezdjih na južnem nebu. Prvič smo se spoznale s teleskopom in njegovim delovanjem, zato nam je pomagal profesor fizike mag. Marko Žigart. Opazovale smo v nočeh na 7. in 16. april 2024. Pridobljene fotografije smo nato morale povezati v izvirno in zanimivo zgodbo, ki smo jo lahko predstavile kot besedilo, risbo, strip …

Ujet trenutek trka dveh galaksij, ki so ga dekleta posnela s teleskopom v Čilu

Opazovale smo planetarno meglico NGC 4361 in galaksijo Antena (NGC 4038), obe v ozvezdju krokarja. Coralisnet je narisala risbo krokarja in goloba, ki ju združuje prijateljstvo, nad njima pa je galaksija Antena, ki ima obliko srca. Ana je napisala čudovito zgodbo, sama pa sem se s programom PixInsight lotila urejanja posnetih fotografij. V izdelku smo združile risbo, astronomske fotografije in zgodbo. Ob delu, ki je od nočnih opazovanj prehajalo na ure skupnega ustvarjanja, smo se zelo zabavale in ni nam bilo žal, da smo kakšno uro manj spale, saj so rezultati neprecenljivi, pridobljene izkušnje pa nekaj posebnega in dobra popotnica za ustvarjanje vnaprej.

Judita Jug, 2. b

 

Dostopnost