Select Page

V ponedeljek, 13. maja 2013, je petnajst gimnazijcev Srednje Šole Slovenska Bistrica obiskalo Rusko kapelico pod Vršičem. Ekskurzijo smo izvedli v okviru projekta Ruska kapelica kot simbol rusko- slovenskega prijateljstva, ki ga razpisuje Sklad Toneta Pavčka, in sicer pod okriljem Društva Slovenija Rusija, ki se zavzema za rusko-slovensko sodelovanje.

V prvem delu te učne ekskurzije smo si ogledali Rusko kapelico ob Ruski cesti, ki vodi čez gorski prelaz Vršič. Tam smo izvedeli veliko o prvi svetovni vojni na tamkajšnjem območju, predvsem o ruskih vojnih ujetnikih, ki so tam morali graditi, po njih imenovano Rusko cesto. Le-ta je bila pomembna prometna povezava do soške fronte, ki se je odvijala na drugi strani Vršiča. Ruska kapelica je bila postavljena leta 1916, in sicer kot spomin na umrle Ruse, ki jih je pod sabo pokopal strašen plaz. Postavili so jo njihovi preživeli tovariši in je bila obnovljena leta 2004. Številni ruski politiki, cerkveni dostojanstveniki in drugi pomembni ljudje pridejo obiskat Rusko kapelico, ko so v Sloveniji na obisku, in so zelo presenečeni, da Slovenci tako lepo ohranjamo spomin na tukaj umrle ruske vojne ujetnike. Vsako leto pa je zadnji teden v mesecu juliju tudi spominska slovesnost, ki se je udeležijo vsi visoki predstavniki Rusije in tudi Slovenije.

V drugem delu ekskurzije smo obiskali knjižnico v Kranjski Gori, kjer smo si ogledali dokumentarni film Ruska cesta in razstavo o prvi svetovni vojni, z usvojenim znanjem pa rešili tudi delovne liste. Večina obiskovalcev Ruske kapelice v zvezi z omenjenim projektom se bo z izdelki potegovala za nagradno potovanje v Moskvo.

ruska 1

 

ruska 2

 

ruska 3

 

ruska 4

 

ruska 5

 

ruska 6

 

ruska 7

 

ruska 8

 

ruska 9

Dostopnost