Select Page

Naša šola je imela še enkrat čast in privilegij gostiti gospoda Iva Boscarola, enega izmed najbolj uspešnih slovenskih podjetnikov, ustanovitelja in nekdanjega vodjo mednarodno priznanega podjetja Pipistrel.

Pred začetkom pogovora si je gospod Boscarol ogledal šolske prostore, še posebej je bil navdušen nad učno prodajalno, učnim podjetjem ter specializirano metalurško delavnico.

Njegov drugi obisk je prinesel ne samo priložnost za poglabljanje v njegove podjetniške izkušnje, temveč tudi razmislek o prihodnosti letalstva in vlogi inovacij v podjetništvu.

Z njim se je pogovarjala Žana Dorič, dijakinja 2. letnika gimnazijskega programa. Glavne teme pogovora so bile:

Mladost in začetki kariere

Gospod Boscarol je svoja mlada leta preživel v družbi glasbenika Tomaža Domicelja, s katerim sta skupaj potovala po Evropi in poročala za različne revije. Ta izkušnja je oblikovala njegovo zgodnjo ljubezen do avantur in kreativnosti. Kljub prvotni želji študirati arhitekturo je njegova pot zavila v ekonomske vode, kjer je pridobil temelje za svoje kasnejše podjetniške podvige.

Ustanovitev in uspeh Pipistrela

Ivo Boscarol je svojo strast do letenja pretvoril v poslovno priložnost, ko je ustanovil podjetje Pipistrel. Specializacija za ultralahka letala je podjetju omogočila, da se uveljavi kot pionir na tem področju. Pipistrel se je udeleževal tudi tekmovanj ameriške vesoljske agencije NASA, kjer so njihove inovacije prejele več prestižnih nagrad, kar je podjetju prineslo globalno prepoznavnost in priznanje.

Vizija prihodnosti in prodaja Pipistrela

Poudaril je, kako letalska industrija nujno potrebuje prehod na trajnostne vire energije, kot sta elektrika in vodik, saj “kerozin ni več opcija.” Leta 2022 je podjetje Pipistrel prodal ameriškemu podjetju Textron, kar je bil zanj velik korak, vendar je ta poteza podjetju omogočila nadaljnji razvoj in širitev.

Družbena odgovornost in prihodnji načrti

Po prodaji Pipistrela sta s hčerko donirala občutno vsoto denarja za razvojne projekte v Ajdovščini, kar odraža njuno predanost skupnosti. Njegovo novo ustanovljeno podjetje Boscarol d. o. o. še naprej vlaga v zagonska podjetja s posebnim poudarkom na inovativnih in tehnološko naprednih projektih.

Sporočilo za mlade

Ob vsej tehnološki preobrazbi, ki jo dandanes doživljamo, nas gospod Boscarol opominja, da nas bodo v prihodnosti oblikovali številni izzivi. Pomembno je, da se vedno bolj zavedamo pomena človečnosti v družbi. Ne glede na to, kako napredna postane tehnologija, so znanje, ki ti ga ne more odvzeti nihče, vrednote, empatija in človeški odnosi tisto, kar bo ostalo temelj našega bivanja. To je bila ključna misel, ki je prežemala njegov govor in se je dotaknila vsakega poslušalca.

Za konec je Ivo Boscarol mladim, ki sanjajo o lastnem podjetju, dal nasvet, naj vztrajajo in sledijo svojim sanjam ne glede na ovire. Poudaril je, da je uspeh dolgotrajen proces, ki zahteva motivacijo, predanost in inovativnost.

Po koncu pogovora je šolski bend s svojim nastopom počastil obisk gospoda Boscarola. Naša šola je hvaležna za njegov obisk in upamo, da bodo njegove besede odmevale med nami še dolgo po njegovem odhodu.

 

Barbara Korošec in Alenka Ajd Bratkovič

Dostopnost