Select Page

V tretjem tednu decembra se je sedem dijakov – ambasadorjev Evropskega parlamenta z mentorico Matejo Petrič Podvršnik udeležilo Euroscole v evropski prestolnici Strasbourg v Franciji.

Euroscola je simulacija Evropskega parlamenta, kjer mladi iz vseh 28 evropskih držav za en dan zasedejo mesta evropskih poslancev. Imeli smo priložnost vpogleda v njihovo delo, glasovanja o aktualnih problemih v Evropski uniji, sodelovali smo v igri Eurogame, ki je bila odlična priložnost za sklepanje novih prijateljstev in nadgrajevanja uporabe angleškega jezika. Po predstavitvi vseh držav, ki so sodelovale, smo se udeležili debat v manjših skupinah. Iskali smo rešitve v zvezi z zaposlovanjem mladih, s prihodnostjo Evrope, s človeškimi pravicami, z evropsko kulturno dediščino, migracijami, okoljevarstvenimi problemi … Sodelovanje z mladimi iz različnih koncev Evrope, ki predstavljajo zelo različne rešitve, je bila zelo zanimiva izkušnja.

Sodelovali smo tudi v igri Eurogame, v kateri sta se dve dijakinji (Neža Berlič in Nuša Detiček) s svojima ekipama uvrstili v finale. Nuša je v finalu tudi zmagala.

V večernih urah smo obiskali božični sejem v središču Strasbourga, ki je nekaj dni pred našim prihodom utrpel teroristični napad. Na poti pa smo se ustavili še v Nemčiji, kjer smo si ogledali taborišče Dachau in božični sejem v Ulmu.

Kljub temu da je bil izlet kratek, smo se v Slovenijo vrnili polni novih vtisov in obogateni z edinstveno izkušnjo, ki nam bo ostala v lepem spominu.

Neža Berlič, Alja Sovinc in Neva Zalokar

Dostopnost