Select Page

V torek, 16. aprila 2019, nam je šolski dan s predavanjem popestril dr. Noah Charney, ameriški slovenofil, pisatelj in umetnostni zgodovinar.

V sproščenem vzdušju nam je predstavil svoje razburljivo življenje, ki ga je iz New Havena v Connecticutu pripeljalo v Kamnik, kjer zdaj prebiva z ženo in hčerama. Razširil nam je obzorja glede potovanj, preživetja in študija v tujejezičnih državah in nas postavil na trdna tla glede utopične percepcije ZDA kot »paradiža«.

Dr. Charney je med drugim napisal tudi delo Slovenologija, v katerem obravnava svoje izkušnje s Slovenijo. Prav zato nas je mnogokrat opomnil, v kako čudoviti deželi živimo in nam jo naslikal v popolnoma drugačni luči, kot smo je vajeni. Predavanje je zaključil na precej »ameriški« način, namreč z zahtevo, da postavimo vsaj tri vprašanja – tako smo se tudi mi izvili iz svoje »slovenske« skromnosti.

Upam trditi, da je od dr. Charneyevih besed vsak odnesel vsaj nekaj novega in neodtujljivega znanja. Konec koncev je to vse, kar v resnici šteje.

Katarina Tič

Dostopnost