Select Page

Ali morda veste, katerih modrih mislih je v knjigi pregovorov največ? O zdravju in denarju.

To nam je v uvodu na svojem predavanju zaupal doktor pravnih znanosti France Arhar. Prav denar je področje, na katerega se dr. Arhar izredno spozna. Večino svoje kariere je namreč posvetil bančništvu. Kot prvi guverner Banke Slovenije ima izjemne zasluge pri vzpostavitvi slovenskega monetarnega sistema ob osamosvajanju Slovenije, za kar je prejel najvišje državno odlikovanje Zlati častni znak svobode Republike Slovenije.

DSC_6873a-splet

Sedaj opravlja delo direktorja Združenja bank Slovenije, pred tem pa je bil tudi direktor zavarovalnice Vzajemna in predsednik uprave Bank Austria Creditanstalt Slovenija ter predsednik nadzornega sveta Nove ljubljanske banke.

DSC_6890-splet

Svoje znanje in  bogate izkušnje je 7. decembra 2016 delil z dijaki tretjih in četrtih letnikov. Spregovoril je o pomenu denarja, nastanku obresti, vlogi centralne in komercialnih bank. Dotaknil se je tudi kreditov brez poroštva in bančne luknje, dijake opozoril na pasti interneta ter jih na primeru nakupa delnic Nove KBM, ko je ljudi vodil »čredni nagon«, poučil, kako  pomembno je, da za tvegane nakupe ne najemajo kreditov, ampak za to porabijo »višek« svojega denarja. Z modrostjo, ki je vgrajena v grb londonske borze vrednostnih papirjev: dictum, meum, pactum (beseda je tvoja zaveza) pa je dijakom želel povedati, kako pomembno je, da njihova dana beseda nekaj velja.

Andreja Šulek

 

Dostopnost