Select Page

Slovenska Bistrica velja za eno najstarejših mest na Slovenskem, saj je mestne pravice dobila že leta 1313. Zaradi ugodne lege je kraj postal mestno in trgovsko središče. Kot mesto Slovenska Bistrica se prvič omenja leta 1565, dotlej pa le kot Bistrica. Mesto, ki leži na nadmorski višini 274 metrov, je nastalo na križišču cest v smeri današnjih Maribora, Celja in Ptuja na ostalninah rimskega naselja Civitas Nagotiana.

Je upravno, kulturno in gospodarsko središče občine, obenem pa ostaja pomembno izhodišče za Podpohorske gorice, pohorska smučišča in gozdove. Kraj se je od 18. stoletja začel hitro širiti zaradi razvoja obrti in furmanstva. Mestu dajejo svojevrstno posebnost: grad z grajskim parkom, katerega lastnica je bila do konca 2. svetovne vojne rodbina Atems; cerkve sv. Jerneja, sv. Marije sedem žalosti in sv. Jožefa; Marijino znamenje na Trgu Alfonza Šarha in zgodovinsko jedro Slovenske Bistrice – današnji Trg svobode.

Pred 709 leti, natančneje 12. marca 1311, je nastala listina, v kateri se v pisnih virih prvič omenjajo bistriški meščani, zato na prav ta dan praznujemo občinski praznik Občine Slovenska Bistrica. Ob tej priložnosti Občina vsako leto zaslužnim občanom podeli tudi občinska priznanja in nagrade.

V četrtek, 12. 3. 2020, smo dijaki ob občinskem prazniku Občine Slovenska Bistrica v okviru izbirnega predmeta ITS družboslovje organizirali dogodek v čast naše občine. Povabili smo pomembna občana Slovenske Bistrice, ki sta s svojimi dejanji dosegla mnogo uspehov in pripomogla k prepoznavnosti Slovenske Bistrice v Sloveniji in tudi v tujini.

Z nami sta bila Anton Štern, bivši odbojkar Slovenske Bistrice, oče Žige in Tončka Šterna, ki sta z ekipo osvojila odlično drugo mesto na evropskem prvenstvu v odbojki, ter gospa Marija Bračič, najosebnost Bistriških novic leta 2019 in dolgoletna sekretarka Območnega združenja Rdečega križa Slovenije.

Pogovarjali smo se o uspehih sogovornikov, zgodovini naše občine, dogodkih v občini, dotaknili pa smo se tudi teme o prihodnosti in aktivnem sodelovanju mladih.

Še enkrat se zahvaljujemo sogovornikoma, ki sta skupaj z nami obeležila praznik na Srednji šoli Slovenska Bistrica.

Urška Pelko in Jan Mikložič

 

Dostopnost