Select Page

Dragi učitelji, profesorji in dijaki,

zagotovo ste v preteklih tednih opazili poročila o množičnih protestih mladih po vsem svetu, ki s podnebnimi stavkami opozarjajo na pretečo nevarnost podnebnih sprememb in od političnih voditeljev zahtevajo takojšnje ukrepanje v skladu s tem, kar veleva znanost.

Na Trgu republike v Ljubljani bo tako 15. marca ob 11.55 skupina Mladi za podnebno pravičnost organizirala podnebni protest, upamo pa, da bodo stavkali tudi dijaki in učitelji po vsej Sloveniji in mogoče samoiniciativno izvedli proteste v ostalih večjih mestih po državi.

Zato prosimo:

  • posredujte informacijo o podnebnem shodu vašim učencem, da se lahko pridružijo in s svojimi vrstniki od odločevalcev zahtevajo podnebno akcijo (usmerite jih na Mladi za podnebno pravičnost);
  • in/ali s kolegi in mladimi soorganizirajte podnebni protest v vašem kraju.

Na ta dan bodo mladinski protesti proti podnebnim spremembam potekali v več kot 50 državah sveta. Posebnost tega gibanja je, da ga vodijo mladi; začelo se je namreč lani, ko so mladi aktivisti ugotovili, kakšen velik problem predstavlja energetika in so se pridružili gibanju, za katerega je bila lani povod takrat 15-letna Greta Thunberg, ki je ob petkih nehala hoditi v šolo in namesto tega protestirala pred švedskim parlamentom, da bi vplivala na podnebno politiko Švedske.

Za protestom ne stoji nobena velika organizacija, stranka ali podpornik, ki bi želeli koristiti naš trud, gre za samoiniciativo dijakov, študentov in učiteljev (ki so tudi organizatorji sami), zato mora biti odločitev k priključitvi protestu vaša.
Za pomoč pri organizaciji lastne akcije nas kontaktirajte na https://www.facebook.com/mladizapodnebnopravicnost/ ali mladizapodnebnopravicnost@gmail.com.

Nimamo planeta B! Upamo, da se boste pridružili boju za prihodnost,

Mladi za podnebno pravičnost in Umanotera

In še to: Več informacij lahko dobite pri profesorici Maji Kodrič Crnjakovič v kabinetu 313.

Dostopnost