Select Page

Združeni narodi so leto 2019 razglasili za mednarodno leto periodnega sistema kemijskih elementov, saj mineva 150 let od njegovega nastanka. Odkritje je bilo revolucionarnega pomena in predstavlja enega od ključnih dosežkov v znanosti ter je imelo velik vpliv na razvoj naravoslovnih ved. Leta 1869 je ruski znanstvenik Dimitrij Ivanovič Mendelejev razvrstil in popisal 63 do takrat znanih elementov, kar je vzpodbudilo druge za odkrivanje novih. Danes jih je v periodni sistem zapisanih 118.

Ta pomembni dogodek smo na Srednji šoli Slovenska Bistrica obeležili na svojevrstni način. Dijakinje prvega in drugega letnika smo na plakatih na zanimiv in kreativen način predstavile zgradbo periodnega sistema, nekaj o njegovi zgodovini in uporabi elementov.

Ines Črešnar je prikazala, kako je izgledal  prvi periodni sistem. Ana Kropec je elemente zakrila z okenci. Radovednim se nato ob odprtju prikažejo njihove lastnosti in uporaba. Neja Prosenjak je upodobila samega Mendelejeva in tako izrazila svojo umetniško žilico. Anika Nagode je sistematično uredila periodni sistem v obliki piramide.  Anne-Mari Očko je razvila animacijo periodnega sistema z izstopajočimi radioaktivnimi elementi.

Dijakinje drugega letnika Karmen Brezovšek, Eva Ježovnik in Zara Novak so iz kartona izdelale igro spomin, iskanje parov elementov in njihovih značilnosti. Kot pomoč ali izhod v sili so značilnosti elementov in njihove simbole prikazale tudi na plakatu.

Vsi ti izdelki krasijo kemijsko učilnico, laboratorij in tudi stene na hodniku. V kotičku  naravoslovja je na mizi igra spomin, ki vabi vse, ki si želijo uriti spomin in hkrati preko igre spoznavati značilnosti elementov.

Ana Kropec iz 1. a in mag. Damijana Gregorič, prof. KE

Foto: Karmen Brezovšek

Dostopnost