Select Page

V ponedeljek, 20. marca 2017, smo se dijaki, ki obiskujejo pouk francoskega jezika, in učiteljica odpravili v Celje na prireditev 19. frankofonski dan.
Frankofonija je združenje francosko govorečih držav in ima 84 članic, med katerimi je kot država opazovalka tudi Slovenija. Tema letošnjega dogodka je bila francoščina na različnih kontinentih. Tako smo ob prihodu lahko na stojnicah poskusili dobrote iz različnih frankofonskih dežel.

 

Francoska veleposlanica Marion Paradas predstavila pomen učenja francoščine, predstavniki Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport pa so izrazili zadovoljstvo, da se tega jezika uči vse več mladih v Sloveniji. Učenci, dijaki in študenti francoščine iz vse Slovenije so predstavili pesmi iz Madagaskarja, Francije, Maroka in Monaka, poezijo iz Senegala in Mavricija, kviz o Švici in Belgiji, tradicionalni tunizijski ples, krajša filma, ki so ju posneli o Slonokoščeni obali in Madagaskarju itd.

Tako smo se lahko prepričali, da je francoščina resnično mnogo več kot samo Pariz in Francija, saj nam odstira pogled v še toliko drugih čudovitih dežel.

Katja Veber, profesorica francoščine

Dostopnost