Select Page

V branje vam tokrat ponujamo prvo Ajdino pismo iz ZDA:

Ajda RakV začetku avgusta 2016 sem se za eno leto podala na veliko življenjsko izkušnjo oziroma preizkušnjo. Po vse skupaj 12-urnem letu sem varno pristala v Houstonu v Teksasu. Nisem imela veliko časa, da bi se prilagodila na tukajšnje vremenske razmere in na novo družino, saj sem 15. avgusta začela obiskovati srednjo šolo v Arkansasu, in sicer Bentonville High School (BHS).

BHS obiskuje približno 4500 učencev, kar je veliko več, kot jih šteje naša srednja šola, ki jo obiskujem v Slovenski Bistrici. Tukaj se šolski sistem povsem razlikuje od našega. Pouk začnem ob 8.55, končam šele ob 15.55. Imamo ‘A’, ‘B’ in ‘Friday days’, kar pomeni, da je urnik vsak drugi dan enak, v petek pa sta dan A in B združena. Vsak predmet traja eno uro in pol. Tukaj z ocenami začnejo že zelo zgodaj, drugi teden pouka smo pisali prvi test iz ameriške zgodovine. Profesorji so zelo prijetni in izredno preprosti.

Ker je Bentonville rojstno mesto Walmarta — multinacionalnega nakupovalnega supercentra, sem prihajajo ogromne količine denarja. Zato ima naša šola ogromno dijakov, ki so se sem preselili iz daljnih krajev, kar tri izredno velike in opremljene šolske telovadnice, nogometno igrišče s svojo nogometno ekipo (Tigers) in cheerleaders, svojo policijo … Domov se vozim z znanim rumenim ameriškim šolskim avtobusom.

Ameriški šolski avtobusi

Čeprav je do doma samo 15 km, se z avtobusom vozim do šole in nazaj kar dve uri. Popoldneve najraje preživljam doma, saj sem, ko pridem domov, zelo izmučena. Moram priznati, da sem največji kulturni šok doživela na cesti: pravi ameriški tovornjaki, ogromno džipov in povoženih pasavcev (armadillosov). Hrana je dokaj podobna, veliko več je mastne in pa umetne hrane. Zelo sem vesela, da so mi dodelili družino, pri kateri živim. Starša imata hišo ob jezeru in dva ogromna psa. Izmenjava se je šele dobro začela, zato upam, da bo to leto polno dogodivščin, novih spoznanj in na novo spletenega prijateljstva.

Lep pozdrav iz Amerike!

Ajda Rak

Dostopnost