Select Page

Dijakinje in dijaki,

stopamo v četrto leto branja srednješolskega obveznega čtiva na programu Ars, tretjem programu Radia Slovenija.

Radijski literarni večeri za srednješolce Oh, literatura – O, literatura! so tematske oddaje, posvečene posameznim klasikom svetovne in domače književnosti.

Avtorji, srednješolski profesorice in profesorji, skušajo spodbijati strah, zadržke in morebitne predsodke pred literaturo. Dobro vedo, kaj izpostaviti in kako med seboj povezati različne plati analize. Besedila so predstavljena na klasičen način, vseeno pa profesorji vpletejo tudi posamezne anekdote in orišejo ozadje, ki pomaga razumeti širšo sliko. Glavni poudarek je na umetniškem vtisu, saj je to literarna oddaja. Odlomke iz literarnih del tako prebirajo najuglednejši slovenski igralci.

22. septembra (tretji torek v mesecu) je oddaja v četrto sezono stopila z enourno analizo tesnobne tragikomedije Čakajoč Godota. To in novembrsko besedilo (Jean-Paul Sartre: Za zaprtimi vrati) sta še dolg iz prejšnjega šolskega leta, saj oddaji nista bili posneti zaradi epidemije koronavirusa.

17. novembra se bo cikel nadaljeval s programom četrtega letnika – z novelo Črna orhideja, ki jo je Edvard Kocbek umestil v partizanski kontekst. December bo posvečen poetični obdelavi mita Antigone izpod peresa velikega slovenskega dramatika Dominika Smoleta. Cikel ostaja zvest dramatiki z januarsko interpretacijo Velikega briljantnega valčka Draga Jančarja, februarja pa se bo sezona sklenila z enim od del Lojzeta Kovačiča, bodisi s Prišleki ali z Resničnostjo.

Vse pretekle oddaje lahko kadar koli poslušate na spletu:

https://ars.rtvslo.si/oho-literatura/

Naj bo doživeto …

Aktiv slovenistov

Dostopnost