Select Page

V sredo, 27. 3. 2024, je na Fakulteti za matematiko in naravoslovje v Mariboru, potekalo že 24. regijsko srečanje mladih raziskovalcev Zgornjega Podravja. Tekmovanje prireja Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), ki je nevladna, neprofitna organizacija. Na tekmovanju je bilo predstavljenih 10 raziskovalnih nalog z različnih raziskovalnih področij.

Bronasto priznanje je dosegla naloga z naslovom:

  • Zaznava mehanskih nepravilnosti s pojavom dvolomnosti v prozornih 3D-tiskanih modelih, avtorja: Anej Tkalčič in Filip Vuk, mentor: mag. Marko Žigart.

 

Srebrna priznanja so dosegle naslednje naloge:

  • Vpliv osmoze na Haribo bonbone v različnih raztopinah, avtorici: Teja Perko, Špela Črešnar, mentorica: mag. Damijana Gregorič.
  • Vpliv CO2 na pH in prevodnost vode, avtor: Žiga Rupnik, mentorica: mag. Damijana Gregorič.
  • Kemijska analiza prsti, avtor: Domen Hren, mentorica: mag. Damijana Gregorič.

 

 

Zlata priznanja in uvrstitev na državno tekmovanje so prejele naslednje naloge:

  1. Antimikrobno delovanje zeliščnih ekstraktov, avtorica: Jerneja Vavdi, mentorici: Vera Cunk Manić in Alenka Pislak.
  2. Zelišča in antacidi v svetu klorovodikove kisline, avtorici: Ana Ladinek in Lori Zafošnik, mentorici: Vera Cunk Manić in Alenka Pislak.
  3. Kulinarična Bistrica na kolesu, avtorici: Sara Strnad in Maša Rečnik, mentorici: Simona Luetić in Vesna Sever.
  4. Opazovanje konvekcijskih tokov v plinih s pomočjo tehnike Schlieren, avtorja: Zala Pučnik in Aleksander Emeršič, mentor: mag. Marko Žigart.
  5. Vodnik kot pogonsko gorivo, avtor: Žiljen Topolšek, mentorica: mag. Damijana Gregorič.
  6. Nanomedicina: Dostavni sistemi za zdravila na osnovi telesu lastnih sestavin, avtorica: Ana Iršič, mentorici: mag. Damijana Gregorič in dr. Nina Kostevšek.

 

Iskrene čestitke vsem tekmovalcem. Še posebej pa želimo veliko uspehov tistim, ki so se uvrstili na državno tekmovanje in se bodo potegovali za najvišja mesta. Državno tekmovanje bo potekalo v mesecu maju v Murski Soboti.

Mentorji raziskovalnih nalog

 

Dostopnost