Select Page

 

Ekskurzija v Rim in na Vezuv

6. – 9. 3. 2014

‘Vse poti vodijo v Rim…’ pravi pregovor in vsak človek bi moral vsaj enkrat obiskati glavno mesto Italije, večno mesto in eno največjih evropskih mest z dvema in pol milijonoma prebivalcev. Obdan s sedmimi mestnimi griči in reko Tibero,  je Rim svetovno znan tudi po Vatikanu, najmanjši neodvisni državi na svetu,  domu papeža in sedežu osrednje oblasti rimskokatoliške cerkve.

V četrtek, 6. 3. 2014, se je 65 dijakov in pet profesorjev Srednje šole Slovenska Bistrica odpravilo na ekskurzijo v južno Italijo. Ob 20. uri smo se zbrali pred šolo in se z dvonadstropnim avtobusom odpeljali v smeri Italije.  Sledila je nočna vožnja mimo Ljubljane,  skozi mejni prehod Fernetiči, mimo Benetk.  Le redki so med vožnjo za nekaj trenutkov zatisnili oči.

Po dolgi, več  kot štirinajsturni vožnji,  smo končno prispeli na naš prvi cilj, vulkan Vezuv. Sprva je nebo bilo le rahlo oblačno, ko pa smo se z avtobusom pripeljali skoraj do vrha vulkana, smo ugotovili, da nam vreme ni ravno naklonjeno. Močan veter, dež in celo malo toče so nas spremljali skozi celoten vzpon do kraterja, katerega si na žalost nismo mogli dobro ogledati zaradi močne megle. Premraženi in premočeni smo se vrnili na avtobus, kjer smo se hitro segreli in posušili.

Čudovit razgled na Neapelj nas je spremljal ob vožnji do Pompejev. Vreme se je razjasnilo, posijalo je sonce in nam omogočilo čudovit ogled ostankov antičnega mesta Pompeji. Po dolgem, a zanimivem ogledu smo imeli še nekaj pavze za ogled stojnic in malico. Utrujeni smo se končno odpeljali proti hotelu.

Pojedli smo večerjo in nadoknadili neprespano noč. Zjutraj smo s težavo vstali, pojedli zajtrk in se odpravili proti Rimu, natančneje Vatikanu. V veličastnem in ogromnem vatikanskem muzeju smo si ogledali številne freske in druga dela znanih umetnikov. Na koncu ogleda smo obiskali še Michelangelovo Sikstinsko kapelo s čudovitimi poslikavami. Ogledali smo si še baziliko in Trg sv. Petra, nato pa smo si vzeli malo prostega časa za raziskovanje okolice.

Sledil je sprehod po Rimu in ogled pomembnih stavb, kot je Angelski grad. Z metrojem smo se odpeljali do rimskega Koloseja. Občudovali smo njegovo notranjost in zunanjost ter ga še sami raziskali. Nato smo si še s ptičje perspektive ogledali Forum Romanum in se najprej z metrojem, nato pa še z avtobusom odpravili proti hotelu, kjer nas je že lačne čakala večerja.

Zbudili smo se v novo in na žalost naše zadnje jutro v Rimu. Z avtobusom smo se odpeljali do cerkve sv. Pavla.  Odšli smo tudi do cerkve Marije Snežne, nato pa smo prispeli do Forum Romanuma. Tam smo se sprehajali, fotografirali in si ogledali veličastne stavbe in slavolok.

Končno je napočil čas za obisk znamenitosti, na katero smo komaj čakali – Fontana di Trevi. Tam smo tudi imeli nekaj prostega časa za malico, nakupovanje, raziskovanje in občudovanje fontane. Sprehodili smo se še do španskih stopnic, kjer smo spet imeli nekaj časa za obisk stopnic ali pa raziskovanje okolice, nato pa smo se počasi odpravili do avtobusa.  Sledila je dolga vožnja mimo Firenc, Padove in Bologne proti domu. Mnogi niso zatisnili oči celo noč, zato smo v zgodnjih jutranjih urah (ob  5. zjutraj) izmučeni prispeli pred šolo, kjer so nas pričakali starši, ki so nas željne spanca odpeljali domov.

Rim ima vse – zgodovino, mite in legende, umetnost, kulturo in arhitekturo, trgovine in nočno življenje ter najboljše restavracije daleč naokoli.  Prav obilica odličnega obiskovalce postavlja pred težke odločitve, ker se vsega preprosto ne moremo videti in doživeti.

Gala Trajkovič, Melanie Jozić in Eva Feltrin, 1.b

 

Ekskurzija v Budimpešto

V mesecu aprilu smo v okviru obveznih izbirnih vsebin dijaki odpotovali v Budimpešto in k Blatnemu jezeru. Dve destinaciji, ki jih nekako skoraj moraš obiskati.

Odpravili smo se v petek zjutraj. Sledila je dolga vožnja naravnost do Budimpešte, kjer smo se najprej povzpeli na čudovito razgledno točko. Tam smo si lahko ogledali večino mesta in ločili Budim in Pešto, med katerima se je vila mogočna Donava. Po ogledu Trga junakov so nas odpeljali v središče, kjer smo se sprehajali skozi ulice in med danim prostim časom sami začutili utrip mesta. Rečeno nam je bilo, da je Budimpešta odlično mesto za nakupovanje, kar smo takrat tudi izkusili. Proti večeru smo se odpeljali v naš hotel, kjer smo odložili stvari, nato pa odšli na večerjo. To je bila res zanimiva izkušnja, saj so nas odpeljali v tipično madžarsko restavracijo oziroma »čardaš«. Ves večer so na odru plesali in igrali madžarsko glasbo, nam pa so stregli tipične jedi, ki niso bile zgolj paprikaš. J Na koncu večerje smo se na oder povzpeli tudi mi. Zapeli smo V dolini tihi, da so tudi Madžari slišali nekaj slovenskega.

Naslednji dan smo se že zgodaj odpravili na preostale oglede, najprej Budimski grad, Matijeva cerkev in Ribiška trdnjava, ki vsi stojijo na tako imenovanem grajskem hribu. Znova se nam je ponudil lep razgled na mesto, pa tudi same stavbe so bile resnično vredne ogleda. Sprehodili smo se tudi čez mestni park in peljali čez vse pomembnejše mostove preko Donave.

Nato smo se že vozili v smeri Blatnega jezera. Tja smo prispeli zgodaj popoldne. Velikost jezera nas je vse presenetila. Skoraj smo imeli občutek, da gledamo morje. Imeli smo čas za kosilo, ki smo ga izkoristili tudi za hiter ogled objezerskih vasic in stojnic. Nato smo se z avtobusom še nekaj časa vozili okoli jezera, pri čemer nas je super vodička Tina, ki nas je spremljala že ves izlet, seznanjala s podatki o jezeru in okoliških dejavnostih.

Po tem smo se usmerili samo še proti Slovenski Bistrici. Tja smo nekoliko utrujeni prispeli v večernih urah. Kljub temu da je bila ekskurzija precej kratka, se mi zdi, da smo videli in spoznali ogromno novega ter zanimivega. Poleg tega so ekskurzije vedno način bolj sproščenega druženja s sošolci, ki se ga tudi po povratku še dolgo spominjaš.

Vesna Lešnik, 3. b

Dostopnost