Select Page
Švicarska pravljica

Polni čudovitih doživetij in spominov smo se dijakinje in dijaki Srednje šole Slovenska Bistrica vrnili z nepozabne ekskurzije po pravljični Švici.
Za zgodnji začetek konca tedna smo se v zgodnjih jutranjih urah odpravili doživetjem naproti. Pot nas je vodila skozi Italijo do Lugana ali švicarskega Monte Carla, v katerem nas je čakalo sončno vreme, zelo primerno za ogled mestnega jedra. Ko nam je kasneje bilo že zelo vroče, smo se odpravili v cerkev, v kateri smo se prijetno ohladili. Še isti dan smo se posladkali v muzeju čokolade, v katerem smo si ogledali njeno izdelavo nekoč in danes. Saj veste, da velja švicarska čokolada za eno najkakovostnejših v svetovnem merilu, zato smo jo nakupili v ogromnih količinah, a žal Slovenije ni dočakala. Preden smo se namestili v hotelu, smo si ogledali še Luzern. Tam nam je vodička predstavila zanimivo zgodovino enega najbolj fotografiranih objektov Švice – Kapellbrücke, lesenega mostu s stolpom. Ustavili smo se ob razlitju reke Reuss, kjer smo lahko uživali v prečudovitem pogledu na jezero, gore in mesto. Zvečer nas je zabavala animatorka, ki je za nas pripravila različne igre.
Ko smo naslednji dan prispeli v Zürich, nas je presenetil dež, a nas to ni ustavilo pri ogledu raznih znamenitosti. Posebej so nas pritegnile izložbe dragih blagovnih znamk in slastni piškotki ‘luxenburgerli’. Premočeni in utrujeni smo se z ladjico podali pod Renske slapove, kjer smo se neizmerno zabavali.
Prenočili smo v Avstriji, od koder smo se skozi Liechtenstein podali nazaj v Švico in se skozi sotesko Via Mala zapeljali do znanega švicarskega prelaza na višini več kot 2000 metrov. Tam smo imeli priložnost občudovati neokrnjeno naravo, opazili smo svizce in gamsa ter se z otroškim navdušenjem kepali v kratkih rokavih. Naša zadnja postojanka je bil St. Moritz, ki bi ga lahko v nedeljo popoldan opisali tudi kot mesto duhov. Drugače pa je znano predvsem po sončnih zimah in bogatih počitnikarjih, ki se tam radi razvajajo z nakupovanjem v dragih trgovinah. Nekateri bi dodali še, da je znano po poceni kavi, saj zanjo odštejete le 17 evrov. Od tam nas je čakala le še trudna in dolga vožnja do doma.
Švica se nam je v spomin vtisnila kot dežela mnogih naravnih bogastev in kulturnih znamenitosti. Ekskurzija je bila idealna priložnost za druženje in spoznavanje drugačnega načina življenja. Osupnili sta nas tudi prijaznost tamkajšnjih ljudi in odprtost do turistov, ki brezglavo hitijo naokrog v iskanju novega in zanimivega.

Turistični agenciji Palma in vsem profesorjem, ki so nas spremljali, se iskreno zahvaljujemo za to nepozabno doživetje. Veselimo se novih druženj.

Ogled galerije slik

Živa Očko, Patricija Šošter in Mojca Zotler, 1. b

 
Dostopnost