Select Page

Knjige so v svoji osnovni obliki že stoletja enake, a kljub temu ostajajo neskončno razburljive in privlačne. V svetu, kjer se tehnologije nenehno spreminjajo in razvijajo, so knjige eden redkih medijev, ki so uspešno prestali preizkušnje časa. Njihova vsebina seže od zabavnih romanov do globokih filozofskih razprav, od zgodovinskih kronik do zapisov sodobnih znanstvenih odkritij. Knjige so časovni stroji, ki nas popeljejo v preteklost, nam razširjajo obzorja in nas pripravljajo na prihodnost.

 

Knjižnica srce šole

Knjižnica ni zgolj prostor, v katerem so knjige shranjene; je srce šole, kjer dijaki pridobivajo nova znanja in sklepajo prijateljstva. V mirnem zatočišču knjižnice se tehnologija in človečnost prepletata v harmonično celoto. Knjižnica je most med preteklostjo in sedanjostjo in nam nudi dostop do dragocenih virov znanja, ki segajo od samega začetka človeštva do sodobnih dognanj, ki jemljejo dih. V njej se skrivajo odgovori na mnoga vprašanja in rešitve za številne izzive.

 

Od prve knjige do bogate zbirke

V naši šolski knjižnici najdete širok izbor naslovov in zvrsti. Od prve knjige, Sofoklesovega Kralja Ojdipa, vpisanega “davnega” leta 1999, do zadnje, z inventarno številko 13.432, je vsaka knjiga skrbno izbrana, da zadovolji potrebe in interese naših dijakov in profesorjev. Raznolikost knjižničnega fonda je odraz naše predanosti izobraževanju in osebnemu razvoju vsakega posameznika.

 

Srečanja z avtorji: most med besedami in resničnostjo

Dijaki imajo vsako leto možnost tudi, da srečajo priznane avtorje. Gostili smo številne mojstre pisane besede, kot so Drago Jančar, Andrej Blatnik, Goran Vojnović, Tone Partljič, Tadej Golob, Mitja Čander, Vinko Möderndorfer in mnoge druge. Ta srečanja omogočajo dijakom, da se poglobijo v literarni svet, razumejo kontekst, v katerem so dela nastala, in morda dobijo navdih za lastno ustvarjanje.

 

Knjige vir duhovnih pustolovščin

Branje knjig ne pomeni le načina pridobivanja znanja, ampak je tudi potovanje, ki razširja duha in spodbuja domišljijo. Vsaka knjiga predstavlja nekakšna vrata v drug svet, kjer lahko spoznavate neznane kulture, se srečujete z velikimi idejami in različnimi pogledi na isto temo.

 

Branje in življenjske veščine

Branje knjig ni le akademska dejavnost; je tudi pomemben del osebnega in čustvenega razvoja. Poglobljeno (redno) branje krepi empatijo, razumevanje in kritično mišljenje, ki so ključne veščine v današnjem hitro spreminjajočem svetu. Knjige nas učijo o medčloveških odnosih, soočanju z izzivi in razumevanju kompleksnosti sveta okoli nas. V knjigah najdemo zgled, kako se soočiti z neuspehi, kako graditi odnose in kako razvijati sočutje do drugih. Branje nas opremlja z življenjskimi veščinami, ki presegajo učilnice in izpite, in nam pomaga oblikovati našo identiteto ter vrednote.

 

Pomen branja v digitalni dobi

V dobi prevlade digitalnih tehnologij in hitrega pretoka informacij je branje knjig še posebej pomembno. Knjige nam omogočajo, da upočasnimo, se poglobimo v tematiko in resnično razumemo kompleksnost sveta. V nasprotju s hitrimi in pogosto površnimi informacijami, ki jih ponuja svetovni splet, knjige spodbujajo globlje razumevanje in dolgotrajno znanje. V času, ko je na pohodu umetna inteligenca, je to pomembneje kot kadar koli prej.

 

Vabljeni k odkrivanju novih svetov

Dragi dijaki in bodoči dijaki, vabimo vas, da obiščete našo (in vašo) knjižnico in se prepustite čarom branja. Odkrijte svetove, skrite med platnicami, in pustite, da vas zgodbe ponesejo na krilih domišljije in znanja. Knjižnica je prostor, kjer se začnejo vaše duhovne pustolovščine, kjer se srečate z novimi idejami in kjer se oblikuje vaš pogled na svet. Dobrodošli v svet, kjer knjige odpirajo vrata v neskončne možnosti.

 

Prijetno branje vam želim.

                                                                                  Alenka Ajd Bratkovič, knjižničarka

 

 Foto Brbre

 

Dostopnost