Select Page

Spoštovani starši,

veselimo se novega šolskega leta in sodelovanja z vami. Upamo, da bo šolsko leto potekalo  brez prekinitev in da bo za vaše otroke uspešno in zadovoljno.

O razporedu prvih roditeljskih sestankov vas še obvestimo na spletni strani šole. Lahko pa napovem, da bodo potekali v času od 7. do 10. septembra. Za prve in zaključne letnike bodo potekali ločeno po oddelkih v veliki predavalnici; za druge in tretje letnike bodo izvedeni na daljavo.

V razmerah, povezanih z nevarnostjo okužbe s covidom-19, vam v nadaljevanju posredujem obvestilo (povezava *), ki ga je NIJZ pripravil za vas.

Ostale informacije smo posredovali vašim otrokom.

Zahvaljujem se vam za pozornost in odziv ter vas s spoštovanjem pozdravljam.

 

Mag. Iva Pučnik Ozimič, ravnateljica

 

Priloga: obvestilo za starše NIJZ

 

Obvestilo staršem pred pričetkom novega šolskega leta

Spoštovani starši,

v šolo naj v novem šolskem letu prihajajo zdravi otroci. Prosimo, da pri tem upoštevate naslednje:

  1. V zadnjih 14 dneh otrok ni bil v stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba s SARS-CoV-2.
  2. Otroku ni bila odrejena karantena.
  3. V zadnjih 14 dneh nam zdravnik oziroma epidemiološka služba ni priporočila samoizolacije.
  4. Če se bodo pri mojem otroku pojavili spodaj navedeni simptomi ali bo potrjena okužba s SARS-CoV-2 pri osebi, ki z otrokom biva v istem gospodinjstvu, bo otrok ostal doma, stike z drugimi ljudmi pa bo ustrezno omejil.

 

Če je otrok bolan, za nadaljnja navodila pokličite otrokovega izbranega ali dežurnega zdravnika. V primeru potrjene okužbe v družini ali drugega tesnega stika z okuženo osebo boste nadaljnja navodila prejeli od epidemiološke službe.

Priporočamo vam, da otrok omeji stike s starejšimi (npr. s starimi starši) in z osebami s pridruženimi kroničnimi boleznimi ali z imunskimi pomanjkljivostmi, saj so le-ti bolj ogroženi za težek potek bolezni.

 

Osnovne informacije o covid-19

Okužba z virusom SARS-CoV-2 lahko povzroči koronavirusno bolezen 2019 oziroma covid-19. Inkubacijska doba (čas med okužbo in pojavom bolezni) je lahko do 14 dni, povprečno približno 6 dni. Bolezen se najpogosteje kaže z znaki/simptomi okužbe dihal, to je s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Pri približno 80 % okuženih bolezen poteka v lažji obliki. Pri otrocih je potek bolezni praviloma lažji, tveganje za težek potek in zaplete pa se poveča pri starejših (zlasti starejših od 60 let) in osebah s pridruženimi boleznimi, kot so srčno-žilne bolezni, bolezni pljuč, jeter, ledvic, sladkorna bolezen, imunske pomanjkljivosti ipd. Za težji potek bolezni je značilna pljučnica. Za potrditev ali izključitev okužbe s SARS-CoV-2 je potrebno mikrobiološko testiranje. Okužba s SARS-CoV-2 se med ljudmi prenaša kapljično, z izločki dihal. Za prenos je potreben tesnejši stik z bolnikom (razdalja do bolnika manj kot 1,5 m). Okužba je možna tudi ob stiku s površinami, onesnaženimi z izločki dihal. Za preprečevanje okužbe je tako najpomembnejša dosledna higiena rok in kašlja. Podrobna navodila za preprečevanje okužbe in več informacij na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje: https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

V primeru, da ima otrok zdravstvene omejitve za prisotnost pri pouku v šoli v času pojavljanja okužbe s SARS-CoV-2, se posvetujte z otrokovim izbranim osebnim zdravnikom.

 

Dostopnost