Select Page

V petek, 13. 10. 2023, smo se v zgodnjih jutranjih urah odpravili na ekskurzijo v Beograd in Novi Sad. Po prečkanju meje s Hrvaško smo se najprej peljali mimo Zagreba, nato pa smo pot nadaljevali v smeri Slavonskega Broda.

Po prečkanju meje s Srbijo smo v opoldanskem času prispeli v Beograd, glavno mesto Srbije. Najprej smo imeli prosti čas v nakupovalnem centru Ušće, da smo se lahko okrepčali, nato pa nas je avtobus zapeljal po mestu, mi pa smo tako občudovali  znamenitosti mesta.

Blizu Trga republike nas je pričakala vodnica, ki nas je popeljala do najrazličnejših znamenitosti in nam pripovedovala o njihovi zgodovini. Sprehodili smo se do spomenika kneza Mihajla, ogledali smo si Univerzo v Beogradu in Študentski trg, šli smo mimo Sveta tankov na Kalemegdanu do Zmagovalca … Preden smo odšli v hotel, smo se ustavili pri nakupovalnem centru Rajićeva, kjer smo imeli še nekaj prostega časa.

V večernih urah smo prispeli v hotel, ob osmih pa nas je čakala večerja na Skadarliji, kjer smo uživali v dobri hrani in glasbi. Pred odhodom je do nas prišla še igralka, ki je imitirala meščanko iz druge polovice 19. st. Zrecitirala nam je nekaj pesmi, med njimi tudi Zdravljico in nam pripovedovala o zgodovini Skadarlije.

 

Po zajtrku v hotelu smo se naslednji dan najprej odpravili na Avalo. Na poti tja smo videli spomenik ruskim letalcem, tam pa smo si najprej ogledali spomenik neznanemu vojaku. Po tem smo se z dvigalom povzpeli na stolp na Avali, s katerega smo uživali v čudovitem razgledu. Ogledali smo si tudi stadion Crvene zvezde, pred katerim stoji kip Rajka Mitića, nato pa je sledil ogled Muzeja Jugoslavije na Dedinjah. Del tega muzeja sta tudi Hiša cvetja, kjer je pokopan Josip Broz Tito, ob njem tudi njegova žena Jovanka Broz, in Stari muzej, v katerem so shranjena protokolarna darila, ki jih je prejel Josip Broz Tito.

 

Po kratki vožnji smo prispeli do Muzeja Nikole Tesle, kjer smo si ogledali film o njegovi življenjski poti, prav tako pa so nam pokazali, kako delujejo nekateri njegovi izumi. Za tem smo si ogledali stolnico srbske pravoslavne cerkve, ki z bogatimi mozaiki velja za eno največjih cerkva na svetu.

Po ogledu smo se odpravili do najnovejšega, fascinantnega trgovskega centra Galerija, največjega nakupovalnega centra jugovzhodne Evrope. Investitorji iz Združenih arabskih emiratov ob Savi gradijo mondeni »Beograd na vodi«, katerega del so nakupovalni center, najvišja stolpnica v Srbiji s 168 m – Kula Beograd oz. beograjski stolp in številne druge stavbe, mnoge med temi še v gradnji.

Popoldne smo se poslovili od Beograda in se odpeljali proti Novemu Sadu, do katerega smo prispeli v večernih urah. Po večerji smo se sprehodili po centru mesta, ki smo ga lahko kasneje tudi sami odkrivali.

 

Zadnji dan ekskurzije smo začeli z ogledom mesta, ki nam ga je predstavila lokalna vodnica. Ogledali smo si mestno hišo, rimskokatoliško cerkev svete Marije, spomenik Svetozarju Miletiću, spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju, Dunavsko ulico… Nato pa smo se peš odpravili do Petrovaradina, kjer smo se povzpeli do Petrovaradinske trdnjave, imenovane Gibraltar na Donavi. Tam smo imeli nekaj prostega časa, nato pa smo se odpravili do Štranda, novosadske plaže, ki smo jo sami raziskali. Po ogledu plaže smo se odpeljali do trgovskega centra Promenada, kjer smo še zadnjič pred odhodom imeli prosti čas. Zatem je sledilo slovo tudi od Novega Sada.

Polni prijetnih vtisov in doživetij smo se odpravili domov v smeri Fruške Gore in Rume, v Slovensko Bistrico pa smo prispeli okoli desete ure zvečer.

Neja in Neža Kosajnč, Vanesa Brezner in Eva Podgrajšek

 

Dostopnost