Select Page
 

 

Mednarodni projekt Erasmus + KA 102

Naša šola  je v tem šolskem letu 2021/22, že petič zapored,  vključena v  programe evropskega sodelovanja Erasmus +, na področju izobraževanja in usposabljanja mladih, ki podpirajo mobilnost posameznikov ter mednarodna partnerstva z različnimi institucijami, z namenom strokovnega in osebnega razvoja posameznikov, krepitve kakovosti izobraževanja ter sodelovanje s širšim okoljem, vključno z gospodarstvom.

Poleg učne mobilnosti, program spodbuja mednarodna strateška partnerstva, ki prispevajo k dvigu kakovosti poklicnega izobraževanja, nadgradnji kompetenc in veščin vseh udeležencev ter odprtosti institucij.

V okviru mednarodnega projekta Erasmus+ KA 102,  so  tudi letos dijaki  tretji letniki, programa ekonomski in metalurški tehnik, opravljali tritedensko delovno prakso  v portugalskem  mestu Braga.

Nova znanja in delovne izkušnje v  medkulturnem sobivanju bodo uporabili na svoji nadaljnji karierni poti, bogate izkušnje pa bodo prispevale k večji motivaciji, samozavesti,  odgovornosti, uspešnejšemu komuniciranju ter osebnostnemu in strokovnemu razvoju vsakega posameznika. Izboljšano znanje tujih jezikov je ključno, tako pri bodočem zaposlovanju dijakov, kakor tudi pri nadaljevanju njihovega študija.

Koordinatorica projekta:
Barbara Korošec, prof.

 

 

Krepitev znanja o maturi: Srednja šola Slovenska Bistrica gostila Gimnazijo Velika Plana v okviru Erasmus+ projekta

Krepitev znanja o maturi: Srednja šola Slovenska Bistrica gostila Gimnazijo Velika Plana v okviru Erasmus+ projekta

V tednu od 15. do 18. aprila 2024 smo imeli na naši šoli veliko čast gostiti dijake in profesorje iz Gimnazije Velika Plana v okviru projekta Erasmus+ z naslovom “Ready, Steady, State Graduation, Go!”. Projekt se je osredotočal na maturo, njeno pripravo in inovativne metode poučevanja v tem kontekstu.

15 dijakov in 7 profesorjev iz Srbije je aktivno sodelovalo pri pouku, hospitiralo pri kolegih in izmenjevalo izkušnje o maturi in njeni organizaciji. Profesorji so jim predstavili ključne značilnosti in specifike slovenskega sistema mature, kar je omogočilo zanimivo primerjavo in izmenjavo mnenj. Seznanili so se tudi z novostmi slovenske mature, ki se v nekaterih vidikih razlikuje od srbske.

Sprehod po Slovenski Bistrici

Profesorji so pod vodstvom profesorja Petra Slatinka spoznali Slovensko Bistrico, obiskali grad v Slovenski Bistrici, mestni kino (ogled filma “Varuhi formule”) in podjetje Impol, s čimer so poglobili poznavanje slovenske kulture in dediščine.

Ogled gradu

Na ogledu podjetja Impol

 

Teden druženja z dijaki in profesorji Gimnazije Velika Plana smo zaključili z evalvacijo, ki smo jo izvedli z interaktivnim orodjem genially. Dijaki so nato pripravili kreativno predstavitev, s katero so predstavili svojo šolo in kraj. Za konec se je z ganljivim poslovilnim nagovorom od naših dragih gostov poslovil tudi ravnatelj mag. Marjan Kampuš.

Evalvacija v programu genially

Sodelovanje z dijaki in profesorji Gimnazije Velika Plana je bilo izjemno prijetno in izpolnjeno. V tem tednu smo se veliko naučili drug od drugega, izmenjali izkušnje in mnenja o maturi ter spletli prijateljske vezi, ki bodo ostale trajne.

Veselimo se ponovnega snidenja!

Simona Luetić, koordinatorica projekta

Delovna praksa dijakinj in dijakov Erasmus+ na Portugalskem 2023

Delovna praksa dijakinj in dijakov Erasmus+ na Portugalskem 2023

Dijaki programov metalurški in ekonomski tehnik smo se tudi v letošnjem šolskem letu, in sicer maja 2023, odpravili na tritedensko delovno prakso v  portugalskem mestu Braga. V spremstvu dveh profesorjev smo se odpeljali na letališče, od koder smo poleteli do mesta Porto. Nekateri smo prvič sedeli v letalu in tako doživeli vznemirljivo izkušnjo vzleta in pristanka.

 

Prakso smo opravljali pet delovnih dni v tednu, ob koncu tedna pa smo odkrivali znamenitosti prelepe Portugalske.

Mesto Braga je eno izmed najstarejših portugalskih mest, bogato s številnimi katedralami ter zgodovinskimi znamenitostmi. V času bivanja smo vsak dan uživali v cvetočih parkih in obiskali pisane ulice, polne manjših trgovin in kavarn. Preostali čas pa smo še preživeli ob igranju nogometa ali odbojke.

 

Braga

 

Rimski festival

 

Bom Jezus do Monte

Najbolj obiskana turistična atrakcija mesta visoko na vrhu hriba na vzhodu. Stopnišče, ki se dviga več kot 100 metrov in ima 640 stopnic, ter številne kapelice s prikazom proti Jezusovega trpljenja.

 

Santuario do Sameriro

Drugo največje središče pobožnosti do Marije na Portugalskem, kjer stoji mogočna cerkev z razgledom na mesto Braga.

Santuario do Sameriro

 

Lizbona

Drugi vikend smo preživeli v glavnem mestu Portugalske, v Lizboni. Spoznali smo eno najstarejših svetovnih prestolnic, ki že od nekdaj velja za najpomembnejše pristanišče in predstavlja vrata Evrope na vse konce sveta.

Ogledali smo si tudi stolp Belem, ki je bil zgrajen v 16. stoletju in je služil kot točka vkrcanja in izkrcanja portugalskih raziskovalcev, ter spomenik Padrao dos Descobrimentos, ki slovi dobo odkritja v 15. in 16. stoletju. 

Padrao dos Descobrimentos

 

Fatima

Kasneje isti dan smo obiskali največje krščansko svetišče Fatimo. Marijansko svetišče v Fatimi (portugalsko: Santuário de Fátima) je znano tudi kot svetišče Matere Božje Fatimske. Le-tega sestavlja vrsta katoliških verskih zgradb v Cova da Iria v župniji Fátima in občini Ourém na Portugalskem. Osupnile so nas zanimive zgodbe Device Marije, ki se je pastirčkom prikazala v letu 1917 prav v tem kraju.

 

Fatima

Porto

Mesto Porto smo si šli ogledat dvakrat, in sicer prvič smo si sami s profesorji organizirali izlet, zadnji teden pa smo imeli  še izlet z vodičem.

Porto je drugo največje portugalsko mesto. Leži na severu države ob izlivu reke Douro v Atlantski ocean. Mesto Porto ima zraven sladkih in aromatičnih vin še mnogo kulturnih znamenitosti. Nepozabna je bila vožnja z ladjico po zalivu, kjer se odpre pogled na pisane fasade tradicionalnih stavb, ki se dvigajo v strma pobočja mesta. Imeli smo priložnost videti vojaško parado, ki je po ulicah mesta korakala ter izvajala različne postopke v reki.

 

Porto

 

 

Vojaška parada

 

 

Viana do Castelo

Zadnji teden v nedeljo smo  uživali na znameniti plaži ter si ogledali katoliško krščansko svetišče Monte de Santa Luzia, ki se nahaja na vrhu hriba nad mestom Viana do Castelo z veličastnim pogledom na Atlantski ocean.

 

 

Slovenija in Portugalska sta kulturno približno tako različni, kot sta oddaljeni na zemljevidu. Portugalci imajo ponekod 9-urni delovnik, odvisno od delodajalca (z eno/dve uri časa za kosilo in počitek).

Med tednom pa smo v parih ali pa tudi trije dijaki skupaj delali v različnih podjetjih. Pridobivali smo poklicne izkušnje in znanje ter spoznavali portugalsko kulturo, ki se precej razlikuje od naše. Med praktičnim usposabljanjem nam je uspelo vzpostaviti nova poznanstva in jih tudi ohraniti.

Na delu

 

Delovna praksa

Erasmus+ izmenjava je dobra izkušnja, zato bi jo priporočala vsakomur, ki rad potuje, spoznava nove ljudi, tuje jezike in kulturo.

 

Sprostitev na plaži

 

Zapisala: Klara Jevšinek, 3.č

Fotografije : Dijakinje in dijaki 3.c, 3.č, 2.c ter 2.č

Delovna praksa dijakinj in dijakov Erasmus+ na Portugalskem

Dijaki programov ekonomski in metalurški tehnik smo kljub negotovim časom epidemije tudi letošnje šolsko leto, in sicer septembra 2021, opravljali tritedensko delovno prakso v severnem portugalskem mestu Braga. Enaindvajset radovednih, nekoliko prestrašenih avanturistov se nas je v spremstvu dveh profesorjev odpeljalo na letališče, od koder smo poleteli do mesta Porto. Nekateri smo prvič sedeli v letalu in tako doživeli vznemirljivo izkušnjo vzleta in pristanka, kar smo pospremili z vzkliki in aplavzi.

Odhod z letalisca Treviso

 

Prakso smo opravljali pet delovnih dni v tednu, ob koncih tedna pa smo odkrivali številne znamenitosti prelepe Portugalske.

Mesto Braga je eno izmed najstarejših portugalskih mest – zelo slikovito in bogato s številnimi katedralami ter raznimi zgodovinskimi znamenitostmi. V času bivanja v mestu smo vsak dan okušali kulinarične dobrote, uživali v cvetočih parkih in obiskovali pisane, živahne ulice, polne manjših trgovin in kavarn.

 

Pisane ulice Brage

Braga

Prvi vikend smo obiskali Bom Jesus do Monte in Santuario de Sameiro.

 

Bom Jesus do Monte

Najbolj obiskana turistična atrakcija mesta visoko na vrhu hriba na vzhodu. Stopnišče, ki se dviga več kot 100 metrov in ima 640 stopnic, ter številne kapelice s prikazom poti Jezusovega trpljenja.

 

Bom Jesus do Monte

 

Santuario do Sameiro

Drugo največje središče pobožnosti do Marije na Portugalskem, kjer stoji mogočna cerkev z razgledom na celotno mesto Braga.

Santuario do Sameiro)

 

Porto

Drugi konec tedna smo odšli v Porto, v drugo največje portugalsko mesto. Leži na severu države ob izlivu reke Douro v Atlantski ocean. Mesto Porto ima zraven sladkih in aromatičnih vin še mnogo kulturnih znamenitosti. Nepozabna je bila vožnja z ladjico po zalivu, kjer se odpre pogled na pisane fasade tradicionalnih stavb, ki se dvigajo v strma pobočja mesta. Porto obdajajo desetine mostov s čudovitimi oboki, ki povezujejo staro pristaniško mesto z dolgim zalivom reke. Imeli smo priložnost okušanja najboljših sort tradicionalnega vina Portovec.

V nedeljo smo si ogledali cerkev Miradouro da Penha, iz katere je prečudovit razgled nad mestom Pehna.

 

 

Lizbona

Zadnji vikend smo preživeli v glavnem mestu Portugalske, v Lizboni. Spoznali smo eno najstarejših svetovnih prestolnic, ki že od nekdaj velja za najpomembnejše pristanišče in že od davnih časov predstavlja vrata Evrope na vse konce sveta.

Lizbona

 

Fatima

Kasneje isti dan smo obiskali največje krščansko svetišče, Fatimo. Marijansko svetišče v Fatimi (portugalsko: Santuário de Fátima) je znano tudi kot svetišče Matere Božje Fatimske. Le-tega sestavlja vrsta katoliških verskih zgradb v Cova da Iria v župniji Fátima in občini Ourém na Portugalskem. Osupnile so nas zanimive zgodbe Device Marije, ki se je pastirčkom prikazala v letu 1917 prav v tem kraju.

Fatima

 

Slovenija in Portugalska sta kulturno približno tako različni kot sta oddaljeni na zemljevidu. Portugalci imajo 9-urni delovnik (z eno uro časa za kosilo in počitek). Delajo torej za odtenek več, no, na delovnem mestu preživijo skoraj ves dan.

Med tednom smo v parih ali pa tudi trije dijaki skupaj delali v različnih podjetjih. Pridobivali smo poklicne izkušnje in znanje ter spoznavali portugalsko kulturo, ki se precej razlikuje od naše. Med praktičnim usposabljanjem nam je uspelo vzpostaviti nova poznanstva in jih tudi ohraniti.

 

Delovna praksa

 

Erasmus+ izmenjava je dobra izkušnja, zato bi jo priporočile vsakomur, ki rad potuje, spoznava nove ljudi, tuje jezike in kulturo.

Sprostitev v Atlantiku

 

Zapisale: Ana Markež, Maša Dobranič, Ema Aurednik in Hana Žel, 3. č
Fotografije: Dijakinje in dijaki 3. c in 3. č

Dostopnost