Select Page

Evrošola

 

Smo člani Evrošole, kjer spoznavamo in se ozaveščamo o Evropski uniji. Evropska unija je edinstveno partnerstvo med evropskimi državami, imenovanimi države članice. Vsako leto 9. maja obeležujemo Dan Evrope, ki je posvečen praznovanju miru in enotnosti v Evropi.

Sodelujemo v projektu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, ki organizira vsakoletno tekmovanje, na katerem se dijaki preizkusijo o znanju Evropske unije in v debatiranju o aktualnih temah, ki so del družbe.

Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS) je obsežen izobraževalni program, ki je namenjen ozaveščanju in izobraževanju dijakov o Evropski uniji ter usposabljanju za aktivno državljanstvo. Projekt je razpisal Evropski parlament (EP) v Bruslju in poteka v številnih državah EU. Cilj Evropske unije, ki program izvaja je spodbujanje politične participacije mladih.

 

S sodelovanjem v programu smo okrepili znanje in kompetence, ki so bistvenega pomena na poti, da postanemo dejavni in odgovorni državljani. Z uspešnim sodelovanjem v programu vsaka sodelujoča šola pridobi naziv in plaketo »šola ambasadorka«, vsi sodelujoči dijaki prejmejo naziv »ambasador/ka Evropskega parlamenta«, tri najzaslužnejše šole pa čaka obisk Evropskega parlamenta v Strasbourgu, kjer se dijaki lahko preizkusijo za en dan v vlogi poslancev.

Na šoli imamo informacijsko točko o Evropskem parlamentu, s katero skušamo privabiti ostale dijake k sodelovanju.

Naše naloge v programu EPAS so še proučitev izobraževalnih gradiv o EU ter upravljanje šolskega EPAS Facebook profila.

Tjaša Brglez in Zala Korošec, 4. č

Dostopnost