Select Page

 

Dober teden po začetku prvega šolskega dne smo se dijaki četrtih letnikov odpravili na »maturanca«, ki smo ga nestrpno pričakovali slabo leto dni. Gimnazijci smo ga začeli v ponedeljek zvečer malo pred polnočjo (tehniki pa malo za nami), ko smo se odpeljali izpred šole proti naši zahodni sosedi.

 

Vožnjo, ki je trajala kar šest ur, nas je večina izkoristila za počitek, saj nas je nato čakal ogled Firenc, ki so bile naša prva postojanka na ekskurziji. Potem ko smo na ploščadi doživeli prekrasen sončni vzhod, pozajtrkovali, si malce pretegnili noge, se fotografirali v čudovitih maturantskih majicah turistične agencije, s katero smo potovali, in se dodobra razgledali, nas je avtobus odpeljal v središče mesta, kjer smo si najprej od zunaj ogledali katedralo Santa Maria del Fiore in krstilnico ter se sprehodili po mostu Ponte Vecchio, nato pa smo imeli prosto, da smo lahko šli kaj pojest. Večina se je seveda odločila za odlične testenine ali pico, nakar smo imeli individualno orientacijo po mestu.

 

Naša prva obalna destinacija je bilo mestece Cecina na obali Ligurskega morja, v katerem smo se popoldne po naporni hoji po soncu odločili za ležanje na dooolgi peščeni plaži. In seveda ni šlo brez … kopanja, seveda! Nekateri so se spočili v hotelu, zvečer pa smo se po obilni in zelo dobri večerji seveda družili, čeprav le do 23. ure zvečer!

 

Naslednji dan nas je namreč čakal ogled svetovno znane Pise, kjer smo imeli čas za fotografiranje ob znamenitem poševnem stolpu, in Lucce, manjšega mesta s sredozemskim pridihom, obdanega z obzidjem. Tako kot prejšnji dan smo ob vrnitvi v hotel imeli čas za druženje in kopanje, po večerji pa smo imeli manjšo zabavo na plaži, kjer smo peli slovenske in hrvaške pesmi – pridružili so se nam tudi profesorji in naša turistična vodička – skratka, bil je en krasen dan.

Zjutraj smo po obilnem zajtrku spakirali in se odpeljali na drugo stran italijanske obale, še prej pa smo se odpravili v manjšo državo San Marino, ki je (naj povem kot zanimivost) najmanjša država, ki se udeležuje olimpijskih iger. Kot smo bili vajeni prva dva dni, nas je tudi tokrat čakalo namakanje v vodi in poležavanje na plaži, a tokrat ob Jadranskem morju.

Dnevi so minevali, kot bi mignil, kmalu je napočil naš zadnji dan izleta (ki je bil po mnenju večine tudi najboljši od vseh J), saj smo se odpravili v … Mirabilandio, kaj pa drugega! Atrakcije, ki so v tem velikem zabaviščnem parku, so nas vse prevzele, saj nas je bila večina tu prvič. iSpeed, vlakec smrti Katun, vodne drče, prosti pad, plavajoče skodelice …, za vsakega se je našlo nekaj, tudi prava kaskaderska predstava Hot Wheels. Potem pa nakup še zadnjih spominkov, hrane za na pot in dolga vožnja proti Sloveniji.

 

Bilo je kratko, a sladko. Grazie, Italia!

 

Sergeja Vogrinec, 4. b

Dostopnost