Select Page

V sredo, 25. maja 2016, nas je obiskala dr. Rosvita Pesek, prepoznaven obraz slovenske javne televizije in doktorica zgodovine, ena največjih poznavalk obdobja osamosvajanja Slovenije.

Temeljne in ključne dogodke, ki so pripeljali do osamosvojitve, je predstavila natančno ter zelo zanimivo in energično … Ponazorila jih je s fotografijami in z videoposnetki; s poudarjanjem dejstva, kako so se naši predniki trudili za samostojno in demokratično državo, ki nam ni dana samoumevno, pa je skušala prebujati našo narodno zavest. Ker ni bila ravnodušna sama, ravnodušnih ni pustila niti nas.

Ugotovili smo, da zgodovine nastanka svoje domovine ne poznamo dovolj dobro in da na ljubezen do domovine mladi (skupaj s starejšimi) kdaj pozabljamo. Zato je bilo slišano pravo izhodišče za malo bolj poglobljeno razmišljanje o domovini in o tem, kaj nam pomeni. Eden izmed zaključkov je zagotovo ta, da se lahko le zamislimo nad tem, kako postajamo vse manj ponosni in (na)vezani na Slovenijo. Morda zaradi pomanjkanja delovnih mest, priložnosti in možnosti pridobivanja izkušenj ter ne nazadnje tudi zaradi nevednosti o dogodkih, ki so se zgodili v boju za lastno državo.

Zato naj bodo naše naslednje misli razmislek tudi za vas, spoštovani bralci.

»Na Slovenijo gledam od tega predavanja naprej drugače.«

Rosvita_Pesek_2016

»Bodimo srečni, da imamo svojo državo, in cenimo to.«

»Imeti državo, v kateri se počutimo doma in varne, kjer lahko povemo lastno mnenje v svojem jeziku, je neprecenljivo.«

»Želim si, da bi se Slovenci zbrali in rešili težave. Lepo bi bilo imeti nazaj zadovoljno in odločno Slovenijo.«

»Lepo je bilo slišati, kako ti nekdo odpira oči, naj zaradi občutka, da je vse zanič, ne odhajamo kar tako iz domovine, saj se tudi drugje ne cedita samo mleko in med.«

»Slovenščina je naš jezik. Je edino, kar imamo samo mi, zato jo ohranjajmo in negujmo.«

Ni mnogo predavanj, s katerih mladi odhajamo z besedama odlično, čudovito … To je bilo prav takšno.

Dijakinje in dijaki 2. b- in 2. č-oddelka Srednje šole Slovenska Bistrica

 

Dostopnost