Select Page

V letošnjem šolskem letu so se na regijsko tekmovanje Slovenščina ima dolg jezik (Književnost na filmu) uvrstili štirje kratki filmi, ki so jih posneli dijaki filmskega krožka. Vsi štirje so bili uspešni tudi na regijskem tekmovanju, saj so bili nagrajeni s srebrnim priznanjem. Dva od teh – Falsus in Sonder – sta bila še posebej pohvaljena in sta se uvrstila tudi na državno tekmovanje, ki bo 19. aprila v Ljubljani.

Film Falsus, ki so ga ustvarili dijaki tretjih letnikov, je navdih našel v Cervantesovem romanu Don Kihot. Regijska komisija je zapisala, da film odlikujejo tekoči prehodi, neprisiljeni dialogi in izvirne humorne scene.

Film Sonder, ki je delo dijakov drugega letnika, je nastal po branju Baudelairove pesmi Tujec. Regijska komisija je posebej pohvalila dobro izbrano glasbeno podlago in odlično igro.

Film Sebek, ki je prvenec dijakov 1. a, temelji na kratki zgodbi Polone Glavan Vinko iz zbirke Gverilci, ki so jo letos brali za Cankarjevo tekmovanje. Obravnava aktualno temo vpliva družbenih omrežij na pozicioniranje mladostnic in mladostnikov v virtualnem in fizičnem družbenem življenju.

Film Zanka, ki so ga posnele dijakinje 1. b in 1. č, je nastal po branju odlomkov iz Beckettove drame Čakajoč Godota. Film uspešno stopnjuje napetost in grozljivost vzdušja, po mnenju komisije pa uspešno združuje vse elemente filmskega jezika.

 

Dragi filmarji, čestitava vam in upava, da vam bo uspelo tudi na državnem tekmovanju.

Mentorja  Maja Kodrič Crnjakovič in Vasja Eigner

Dostopnost