Select Page

V letošnjem letu bistriška srednja šola praznuje 20. obletnico svojega obstoja. Vrhunec praznovanja v preteklem šolskem letu (natančneje 4. aprila) je bila zagotovo slavnostna akademija, ki je vsem segla do srca. Nad slovesnostjo z naslovom Tečaj čudežev niso bili navdušeni le dijaki, profesorji in gospa ravnateljica, navdušen je bil celo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki se je akademije udeležil.

Na začetku tega šolskega leta so v srednji šoli pripravili še eno praznovanje, ki je bilo namenjeno vsem nekdanjim dijakinjam in dijakom. To praznovanje je bilo res nekaj posebnega, saj so se zbrali mnogi, ki so polnili hodnike in razrede SŠSB pred petimi, desetimi, petnajstimi, celo dvajsetimi leti. Praznovali so skupaj s svojimi nekdanjimi profesorji in z dijaki vseh programov šole (gimnazijskega, ekonomskega, metalurškega, trgovskega in programa PTI), ki trenutno obiskujejo bistriško srednjo šolo.

Nekdanji dijaki – zbralo se jih je več kot 300 – so se najprej v razredih srečali s svojimi razredniki, nato pa se je druženje in obujanje spominov preselilo na dvorišče šole. Tam so zbrane nagovorili Urška Hozjan, predsednika dijaške skupnosti SŠSB, ravnateljica mag. Iva Pučnik Ozimič in župan Slovenske Bistrice dr. Ivan Žagar.

Na prireditvi so dokazali, da je SŠSB šola s posluhom tudi dobesedno. Poznamo že njihov številčni pevski zbor, ki navdušuje z vsakoletnimi božično-novoletnimi koncerti, ta dan pa so bili v  središču pozornosti šolski bendi – sedanji in nekaj nekdanjih z odličnimi vokalisti. Do preteklega leta jih je vodila profesorica Nadja Stegne, letos je njeno delo prevzela Ana Sandrin.

Profesorji so povedali, da so v dneh pred srečanjem prejeli kar nekaj opravičil nekdanjih dijakinj in dijakov, ki se dogodka žal niso mogli udeležiti. Dijaki se jim – kot smo lahko brali tudi v zborniku Prva dvajsetka, ki so ga pripravili ob tokratni obletnici – oglašajo z vseh koncev sveta, kjer študirajo, delajo, potujejo in odkrivajo nove svetove, so na poročnem potovanju ali predavajo na znanstveni konferenci na drugem koncu sveta.

Trenutno so v Avstraliji, v ZDA, v Mehiki, na Baliju, v Egiptu, v Angliji, v Španiji, Nemčiji, na Nizozemskem, na Portugalskem, na Japonskem, na Kitajskem … Vse to se sklada tudi z vizijo šole, ki sta jo poudarila tudi voditelja prireditve Hana Gradišnik in Luka Mihajlovič Potrč, dijaka zaključnega letnika gimnazije: Z znanjem, ustvarjalnostjo in s sodelovanjem odpiramo vrata v svet. In več kot 3000 je bilo dijakov, ki so iz Srednje šole Slovenska Bistrica odhajali v svet … In prav vsi so – kot je poudarila tudi ravnateljica – s svojo enkratnostjo, neponovljivostjo in s pripadnostjo pustili sled in tako sooblikovali podobo šole.

Kakovostna glasba, fotografije vseh generacij, ki so visele na vrvicah med drevesi pred šolo, smeh, bakle, sproščen klepet, mnogi spomini, anekdote in objemi so polnili dvorišče šole do poznih večernih ur.

Maja Kodrič Crnjakovič

Dostopnost