Select Page

V torek, 24. aprila 2018, dan zatem, ko smo praznovali svetovni dan knjige, smo na Srednji šoli Slovenska Bistrica gostili pesnika in urednika Andreja Brvarja, ki je za svoja dela prejel številne nagrade, poleg Prešernove nagrade za življenjsko delo še Kajuhovo in Glazerjevo ter nagrado Prešernovega sklada.

Za začetek (po tem, ko je šolski bend zaigral kultno pesem Forever Young Boba Dylana) nam je njegovo pesem Jutro, ki jo je napisal že v gimnazijskih letih, deklamirala Iza Trobentar. V pogovoru, ki ga je vodila dijakinja Laura Ramšak, se je izkazal kot odličen govorec in popeljal nas je tudi v čas svojega otroštva, ko je kot devetletni deček sam potoval iz Maribora v Čačak. To nenavadno potovanje z vlakom je glavna tema njegove pripovedne pesnitve Mala odiseja, ki jo je ob igranju na klavir recitirala Tisa Stegne. Pripovedoval nam je o začetku svoje kariere, o študijskih letih, nam predstavil mariborsko peterico, ki je svoj znameniti zbornik Skupaj izdala leta 1973.

Za konec nas je Monika Globovnik navdahnila s pesmimi v prozi iz njegove zbirke Material iz leta 2013 in iz zadnje številke revije Literatura. Sam nam je prebral Pesnitev o tem, kako je nastajala neka pesniška zbirka iz knjige z naslovom Transverzala, v kateri so zbrane vse njegove pesniške zbirke. Presenetil nas je z nekaj svojimi knjigami, ki jih je podaril nam, dijakom, v vsako pa napisal posvetilo in se podpisal.

Brvar je znan po svojih pesmih, katerih temeljni element je besedna slika. V pismih z urednikom Francetom Pibernikom smo prebrali, da ga je tak način pisanja izbral sam in se zanj načrtno ni odločil.

Špela Kitak, 3. b

Dostopnost