Select Page

Filmski krožek Srednje šole Slovenska Bistrica je tik pred koncem šolskega leta v Kinu Slovenska Bistrica pokazal vse, kar so dijaki ustvarili v tem šolskem letu. Premiero, ki se je je udeležilo več kot 250 dijakov in profesorjev bistriške srednje šole, sta spretno in z velikimi navdušenjem povezovala dijaka drugega letnika gimnazije Perina Slapnik in Domen Krajnc, ki sta hkrati glavna igralca nagrajenega kratkega filma Ča ča čakaj kaj.

Predvajani so bili štirje filmi, za katere so dijaki od prvega do četrtega letnika med šolskim letom prejeli številna priznanja in nagrade na filmskih tekmovanjih in festivalih po vsej Sloveniji. Premiere so se udeležili tudi predstavniki filmskega društva Film Factory iz Maribora, ki so mladim filmarjem podajali svoje znanje o filmski umetnosti.

Velika zahvala gre mentorjema filmskega krožka Maji Kodrič Crnjakovič in Vasji Eignerju, ravnateljici šole mag. Ivi Pučnik Ozimič in programskemu vodji kina gospodu Mateju Patljaku. Premiera, dolga slabo uro in pol, nam je približala svet in razmišljanje mladih, ki so s filmi kreirali nove svetove, nova življenja in med ustvarjanjem dobili odgovore na mnoga življenjska vprašanja.

Dijakinje prvega letnika so posnele film o istospolni ljubezni z naslovom Dekle, ki je bruhalo rože; navdih za ljubezensko zgodbo so našle v Petrarkovem sonetu.

Dijaki drugega letnika so posneli živahen film z naslovom Ča ča čakaj, kaj?, ki govori o najstniku, ki sledi svojim sanjam in postane plesalec, čeprav se vsi njegovi prijatelji navdušujejo nad nogometom in košarko.

Dijakinje četrtega letnika so idejo za svoj film dobile med poukom slovenske književnosti. Po branju drame Slavka Gruma Dogodek v mestu Gogi so napisale scenarij z naslovom Löffel in film posnele v najbolj mrzlih zimskih dneh. Še dva dijaka četrtega letnika pa sta premierno predstavila izviren avtorski film Projekt 27, ki jima ga je uspelo posneti med napornimi pripravami na maturo.

Vsak film je bil enota zase; vsak je imel svojo temo, svojo zgodbo, svoj nauk. Tako smo lahko za trenutek odmislili realnost in se predali domišljiji.

Mia Kukovič in Lucija Žilavec

Fotografije: Uršha Hozjan, Mitja Mlakar

Dostopnost