Select Page

Tekmovanja v znanju astronomije potekajo pod okriljem Društva matematikov, fizikov in astronom Slovenije (DMFA). Pohvale in priznanja so poimenovana po slovenskem fiziku in astronomu Franju Dominku.

Tekmovanje se prične s šolskim tekmovanjem, ki je bilo v letošnjem šolskem letu 6. 12. 2018. Na tem tekmovanju so bronasta priznanja prejeli Luka Lorenci (1. a), Klemen Keršič (4. a) in Katarina Brdnik (4. b). Nagrajenki in nagrajencema iskreno čestitamo!

Na državno tekmovanje, ki je bilo 12. 1. 2019 na Gimnaziji Murska Sobota, se je uspelo uvrstiti Klemnu, ki je prejel zlato priznanje.

Ker je Klemen dosegel odličen rezultat, se je potegoval za mesto na Sanktpeterburški astronomski olimpijadi. Po uspešno prestanih kvalifikacijah, je prejel povabilo za sodelovanje na olimpijadi. Olimpijada poteka v dopisni obliki.

Prvi del je bil 2. 2. 2019 na Gimnaziji Bežigrad, drugi pa 4. 3. 2019 na naši šoli. Klemnu se je zelo dobro izšlo, tako da je lahko kasneje sodeloval na izbirnem tekmovanju za mednarodno olimpijado, ki bo letos na Madžarskem. V seštevku vseh tekmovanj mu je žal zmanjkalo malo sreče, tako da se mu kljub odličnemu 6. mestu na nacionalnem nivoju ni uspelo uvrstiti v olimpijsko ekipo, ki jo sestavlja 5 srednješolk in srednješolcev. Organizator tekmovanj (DMFA) lahko šestouvrščenega povabi na mini olimpijado, ki bo letos v Sloveniji. Držimo pesti, Klemen!

Vsem sodelujočim, ki so se pripravljeni dodatno izobraževati na področju astrofizike in kozmologije, iskrena hvala! Vabljeni ste vsi ostali, ki vas astronomija zanima, da se jim v prihodnje pridružite.

Marko Žigart, mentor astronomskih tekmovanj

Dostopnost