Select Page

V torek, 31. maja, obeležujemo svetovni dan brez tobaka. V ta namen smo pri predmetih biologija in naravoslovje ozaveščali o škodljivosti kajenja in njegovih posledicah ter spodbujali k opustitvi le-tega. 

S pomočjo različnega gradiva, ki so ga dijaki poiskali na spletu in v knjižnici, so pripravili zelo zanimive izdelke. Delo je bilo zelo dinamično in poučno, kar dokazujejo naslednji vtisi, ki so jih zapisali dijakinji in dijaka.

  • »Pri uri naravoslovja smo delali plakat ob svetovnem dnevu brez tobaka. Med delom mi je bilo zanimivo, saj nekaterih stvari nisem vedel. Med seboj smo bili povezani, smo sodelovali in si razdelili delo.« (Jurij Hrovat)
  • »Pri predmetu naravoslovje smo izdelovali plakate o ozaveščanju mladostnikov proti kajenju. Ob izdelovanju plakata sem izvedel, kako je tobak dejansko škodljiv. Delo je bilo zanimivo, saj je vsak v skupini prispeval, da je plakat na koncu lepo izgledal.« (Rok Malnar)
  • »Tema plakata se mi je zdela zelo zanimiva, zdi se mi, da mladi nismo dovolj seznanjeni s škodljivostmi in posledicami uživanja tobaka.« (Klara Košir)
  • »Zdelo se mi je zelo zanimivo. Tema mi je bila všeč, ker je zelo primerna in lahko ljudem pomaga.« (Lejla Selimović)

 

Podatki kažejo, da se razširjenost kajenja v Sloveniji zmanjšuje. Opustitev kajenja prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju. Prej ko posameznik preneha s kajenjem in uporabo drugih tobačnih izdelkov, večje so koristi za njegovo zdravje. Največje koristi za zdravje pa posameznik izkusi, če kajenje opusti pred 40. letom starosti.

Mnogi posamezniki težko prenehajo s kajenjem, še posebej, če poskušajo sami, brez pomoči. Vsem kadilcem, ki želijo opustiti kajenje, so na voljo številni programi za opuščanje kajenja, ki so v Sloveniji na voljo brezplačno. Slovenija se je v zadnjih letih na področju nadzora nad tobakom pridružila najnaprednejšim državam v svetu. Z ukrepi, ki so jih sprejeli v zadnjih letih, so okrepili nadzor nad tobakom tako na področju prepovedi oglaševanja kot ozaveščanja ljudi s slikovno-besednimi zdravstvenimi opozorili.

Prepoved značilnih arom, enaka obravnava povezanih izdelkov, kot so elektronske cigarete, in prepoved kajenja v avtomobilih v prisotnosti otrok so namenjeni predvsem preprečevanju začetka kajenja. Nezakonito trgovino s tobačnimi izdelki pa so omejili s sistemom sledljivosti tobačnih izdelkov in z varnostnimi elementi.

»Države članice Svetovne zdravstvene organizacije so svetovni dan brez tobaka začele obeleževati leta 1987 z namenom, da bi svet opozorile na tobačno epidemijo. Raba tobaka močno obremenjuje zdravje, škodi okolju in družbi povzroča ogromno gospodarsko škodo. WHO zato poziva vse vlade, naj svojim državljanom zagotovijo dostop do kratkih nasvetov, brezplačnih linij, mobilnih in digitalnih storitev za opustitev kajenja, nadomestnih nikotinskih terapij in drugih orodij, ki ljudem pomagajo pri opuščanju kajenja.

Vse kadilce vabimo, da se pogumno podate v boj s tobakom in za začetek preživite vsaj ta dan brez njega.

Aktiv naravoslovja

Dostopnost