Select Page

Težko pričakovani dan je le napočil. Po kratkem štetju se usedemo v fantastičen črni mercedes in spoznamo oba voznika, Darka in Boštjana, ki bosta poskrbela za varno vožnjo v zvezno deželo Saško in nazaj. Na poti nas je spremljala in vodila vodnica Darja v organizaciji turistične agencije Sajko.

Med daljšo vožnjo v Leipzig smo bili priča prečudoviti igri barv in osvetlitvi ene izmed najstarejših univerz Alma mater Lipsiensis ter sprehoda po starem mestnem jedru, kjer smo spoznavali skulpture, narejene iz medenine in brona, med njimi tudi Gothejevega Mefista in Fausta.

Na poti do penziona smo se ustavili pri monumentalnem spomeniku Bitke narodov iz 1813., postavljenega ob 100-letnici zmage koalicijskih sil proti Napoleonu.

V svežem jutru smo se odpravili na pot v Halle Salle do inštituta Fraunhofer CSP, ki je znanstveni inštitut na področju razvoja in raziskave alternativnih virov energije, krožnega gospodarjenja in ustvarjanja novih tehnologij za prihajajoče obdobje potreb materialov energetike.

Sprejel nas je vodja inštituta prof. dr. Peter Dold s svojo ekipo. Po kratki predstavitvi so nas popeljali v fizikalno kemijski laboratorij ter v proizvodnjo multi in mono kristalov, katerih osnovni namen je izdelava sončnih celic in čipov. Med ogledom laboratorija so nam pokazali tudi indukcijsko peč, ki jo je konstruiral prof. dr. Samo Semenič, ki jim omogoča osnovne raziskave krožnega gospodarstva z materiali.

Obisk inštituta nam je omogočil dragocen upogled v drugo plat metalurgije, ki nikakor ni primerljiva z železarsko in ostalo sekundarno metalurgijo, ki jo poznamo v Sloveniji.

Popoldanski del dneva smo preživeli v Dresdnu, kjer smo si ogledali kulturnozgodovinske znamenitosti mesta in znamenitega mostu Modri čudež, narejenega s spajanjem kovinskih elementov na osnovi kovičenja z jeklenimi kovicami.

Dijaki 3. C

Samo Semenič in Violeta Vivod

 

Dostopnost