Select Page

 

Župan občine Slovenska Bistrica je 2. junija sprejel dijake SŠSB z najvišjimi in najvidnejšimi dosežki na državnem in mednarodnem nivoju. Sprejema so se udeležili še njihovi starši, mentorji, razredničarki in ravnateljica. Župan dr. Ivan Žagar in ravnateljica mag. Iva Pučnik Ozimič sta nagovorila dijake in jim zaželela še veliko ustvarjalnosti na njihovi nadaljnji poti. Prireditev je povezovala Jana Jeglič in vsakega dijaka predstavila z obrazložitvijo njihovih najvidnejših dosežkov.

 

Državni nivo

Kaja Vidmar

Kaja je vsestransko ustvarjalna dijakinja na jezikovnem in literarnem področju, vsakoletna nagrajenka šolskih Umetnij in večletna urednica šolskega glasila Čveka.

Je tudi strastna tekmovalka s frizbijem v bistriškem Športnem društvu ultimate frisbee Rubber Duckies; z mešano ekipo je večkratna državna prvakinja; je članica slovenske mladinske in članske reprezentance, v kateri je igrala na turnirju na Nizozemskem.

Najvidnejši dosežki:

 • prejemnica glavne nagrade v kategoriji Kratke zgodbe mladih Knjižnice Josipa Vošnjaka (2021, mentorica: Vesna Sever);
 • srebrno priznanje na državnem tekmovanju iz španščine v preteklem in tem šolskem letu (mentorica: Maja Kodrič Crnjaković).

 

Aneja Lončarič

Je vsestransko ustvarjalna dijakinja na jezikovnem in glasbenem področju. S svojimi pevskimi nastopi je bogatila številne prireditve šole in izven nje.

Najvidnejši dosežki:

 • mesto na Mednarodnem tekmovanju Golden VOICE 2020 na Malti (2020);
 • srebrno tekmovanje na državnem tekmovanju iz španščine v lanskem in letošnjem šolskem letu (mentorica: Maja Kodrič Crnjakovič);
 • najboljši haiku v španščini na državnem srednješolskem razpisu v lanskem in letošnjem šolskem letu (mentorica: Maja Kodrič Crnjakovič).

 

Filip Rap

Je zelo radoveden in kritično razmišljujoč dijak, ki se dodatno posveča družboslovnemu in naravoslovnemu področju. Je zelo vztrajen in vsak sprejeti izziv skozi samostojno raziskovanje je tudi razrešil.

Najvidnejši dosežki:

 • zlato Cankarjevo priznanje (2021, mentor: mag. Gregor Artnik);
 • srebrno priznanje iz znanja o sladkorni bolezni (2021, mentorica: Vera Cunk Manić);
 • srebrno priznanje na državnem tekmovanju Mladih raziskovalcev Slovenije za raziskovalno nalogo Simulacija obremenitev na modelu človeškega kolena in ugotavljanje vpliva indeksa telesne mase na obrabo meniskusa (2022, mentor: mag. Marko Žigart);
 • leto kasneje srebrno priznanje na enakem tekmovanju za nalogo Mešalni ventil iz materiala ABS in merjenje prehodnega pojava pri kovinskem mešalnem ventilu, na državnem tekmovanju Mladih raziskovalcev Slovenije (2023, mentor: mag. Marko Žigart)
 • srebrno Vegovo priznanje (2023, mentorica: Urška Krušič).

 

Luka Urban Kitek: je najverjetneje »knjižni molj« generacije; odlikuje ga izjemna intelektualna širina in radovednost, tenkočutna empatije do soljudi; na vseh področjih delovanja si postavlja visoke standarde, svoje doživljanje pa izraža tudi skozi slikanje.

Najvidnejši dosežki:

 • srebrno Cankarjevo priznanje na državnem tekmovanju (2020, mentorica Vesna Sever);
 • zlato priznanje iz znanja psihologije (2022, mentorica: mag. Irena Wozniak);
 • srebrno priznanje na tekmovanju Slovenščina ima dolg jezik – filmsko ustvarjanje (2022, mentorica: Maja Kodrič Crnjakovič);
 • zlato Cankarjevo priznanje (2023, mentorica: Lidija Ličen).

 

 

Mednarodni dosežki

Mednarodne dosežke začenjamo s predstavitvijo najbolj uspešnega srednješolskega raziskovalnega para generacije, to sta Hana Brumec in Damjan Dovnik, ki sta odlična mlada raziskovalca vesolja. Dokazujeta se na mnogih raziskovalnih, tekmovalnih področjih, pa tudi v športu. Vrhunec njunega udejstvovanja je uvrstitev na Mednarodni sejem znanosti in inženirstva ISEF 2023 v Dallasu v ZDA, kjer sodeluje približno 1700 mladih s celega sveta. Tam sta kot edina udeleženca iz Slovenije predstavljala svojo raziskavo o pulzirajočih zvezdah.

Njuni raziskovalni poti sta se križali, ko sta v tretjem letniku pri ITS Naravoslovje izrazila željo o raziskovanju vesolja. Hana je že leto poprej proučevala skrivnosti svetlobnega učinka fosforescence, Damjan pa si je takrat nabiral prve raziskovalne izkušnje s področja astronomije, ko je s šolskim teleskopom s pomočjo paralakse izmeril oddaljenost do bližnje zvezde Wolf 359.

Obogatena z raziskovalnimi izkušnjami na področju svetlobe sta ob mentorstvu mag. Marka Žigarta in dr. Jureta Japlja vstopila v projekt GoChile, v katerem sta v slovenskem prostoru orala ledino pri uporabi daljinsko vodenega teleskopa v čilski puščavi Atacama. Z večnočnimi opazovanji v novembru 2021 in kasnejšimi analizami sta dokazala, da lahko s skrbnim merjenjem spreminjajočega se sija zvezd tipa Delte Ščita zelo natančno izmerita njihove oddaljenosti.

Hanina in Damjanova raziskovalna pot se ne končuje na Srednji šoli Slovenska Bistrica. Strast do raziskovanja bo tudi v prihodnje povezana z naravoslovjem, saj bosta na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru študirala fiziko, Hana pa še matematiko.

 

Hana Brumec je skromno dekle, ki v sebi skriva veliko empatije in čuta za sočloveka. Kljub obremenjenosti je zmeraj našla čas za učno pomoč in podporo svojim sošolcem.

Je tudi strastna in neumorna tekmovalka s frizbijem v bistriškem Športnem društvu ultimate frisbee Rubber Duckies. Z mešano ekipo je bila večkratna državna prvakinja in je članica slovenske mladinske in članske reprezentance. Sodelovala je na mednarodnih tekmovanjih na Madžarskem, v Italiji, Avstriji, na Nizozemskem in Češkem.

Najvidnejši dosežki:

 • bronasto Stefanovo priznanje iz fizike (2021, mentor: mag. Marko Žigart);
 • srebrno priznanje za raziskovalno nalogo Skrivnosti svetlobnega učinka fosforescence (2022, mentor: mag. Marko Žigart);
 • zlato priznanje na državnem tekmovanju Mladih raziskovalcev Slovenije za raziskovalno nalogo ter uvrstitev na Regeneron ISEF 2023, ZDA: Merjenje oddaljenosti kefeid tipa Delte Ščita (2021, mentor: mag. Marko Žigart).

 

Damjan Dovnik

Damjanovi izzivi so predvsem na področju naravoslovja, vedno bolj sta mu privlačni področji fizike in astronomije in se njegova raziskovalna pot zagotovo ne bo ustavila.

Damjan je tudi uspešen atlet tekač, prav tako pa se rad preizkusi v kolesarstvu in tako na sproščujoč način nabira energijo za intelektualno delo.

Najvidnejši dosežki:

 • srebrni priznanji iz astronomije (2019 in 2020, mentor: mag. Marko Žigart);
 • bronasto priznanje iz fizike in iz interdisciplinarnega državnega tekmovanja iz naravoslovja (2021 in 2022, mentorji: mag. Damijana Gregorič, Vera Cunk Manić in mag. Marko Žigart);
 • srebrno priznanje za raziskovalno nalogo Merjenje oddaljenosti zvezde Wolf 359 s pomočjo paralaks (2021, mentor: mag. Marko Žigart);
 • zlato priznanje iz astronomije (2022, mentor: mag. Marko Žigart);
 • srebrno priznanje iz EKO-kviza (2022, mentorica: Violeta Vivod);
 • zlato priznanje ter uvrstitev na Regeneron ISEF 2023, ZDA: Merjenje oddaljenosti kefeid tipa Delte Ščita (2021, mentor: mag. Marko Žigart);
 • zlato priznanje na državnem tekmovanju Mladih raziskovalcev Slovenije za raziskovalno nalogo ter uvrstitev na Regeneron ISEF 2023, ZDA: Merjenje oddaljenosti kefeid tipa Delte Ščita (2022, mentor: mag. Marko Žigart).
 • zlato priznanje za raziskovalno nalogo Merjenje oddaljenosti supernove tipa Ia (2023).

 

 

Katarina Grilj

Do zvezd pa se tudi, s svetlobno, pravzaprav z genialno hitrostjo, vzpenja Katarina Grilj – s svojim delom, raziskovanjem in izjemnimi dosežki. Mnoga priznanja in nagrade zagotovo zapolnijo vse police njene sobe. A ostaja skromno, preprosto in nasmejano dekle.

 

Da je Katarina izjemna matematičarka, vemo vsi v okolju, vedo pa tudi v Društvu matematikov in fizikov. Ko boste odprli njihovo spletno stran, vas bo pozdravila Katarinina fotografija z objavo njenih dosežkov. In kar se je spremenilo od lani – Katarina je svoj doseg še razširila, predvsem pa je postala tudi svojevrstna medijska zvezda, saj ste jo lahko poslušali, videli ali o njej brali v mnogih lokalnih in nacionalnih medijih.

 

Katarina še pri tako na videz nelogični nalogi odkrije logično rešitev, seveda kot plod mnogo predhodnega truda, odrekanja in nepopisnega veselja, ko se naredi zadnja pika.

 

Izjemni dosežki:

 1. Na državnem nivoju
 • zlato priznanje in naslov državne prvakinje iz logike (2019, mentor: Primož Riegler);
 • srebrno priznanje na državnem tekmovanju iz računalništva BOBER (2020, mentor: Darko Korošec);

(Drugo polovico šolskega leta, delno še naslednje, je prekinila corona.)

 

 • srebrno priznanje na državnem tekmovanju v razvedrilni matematiki (2021, mentorica: Urška Krušič).
 • 2-krat srebrno Dominkovo priznanje iz znanja astronomije (2021 in 2022, mentor: mag. Marko Žigart);
 • eno srebrno in 3 zlata priznanja iz znanja logike (v letih 2020, 2021, 2022; na zadnjem državnem tekmovanju (2022) je osvojila zlato priznanje in nagrado (mentor: Primož Riegler);
 • 3-krat zlato Vegovo priznanje (za matematiko, 2021, 2022, 2023); od tem je dvakrat osvojila naslov državne prvakinje in prejemnica 1. nagrade (mentor: Primož Riegler);

 

 1. Na mednarodnem nivoju
 • Slovenske barve je zastopala na Mednarodni lingvistični olimpijadi in dosegla odličen rezultat (julij 2022;).
 • Na Srednjeevropski matematični olimpijadi je osvojila bronasto medaljo (avgust 2022).
 • Slovenske barve je zastopala na Romunskem matematičnem mastersu (februar/marec 2023).
 • Na Evropski dekliški matematični olimpijadi je osvojila srebrno medaljo (Portorož, april 2023).
 • Izbrana je na Mednarodno matematično olimpijado, ki bo julija 2023 na Japonskem, na kar se tudi intenzivno pripravlja.

 

Mentorstvo za mednarodna tekmovanja poteka pod okriljem DMFA – Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije.

Draga Katarina, naj Ti uspe povsod, kamor Te bodo ponesla naslednja študijska, poklicna in karierna leta. Z velikim pričakovanjem se veselimo vsega, kar Te, Katarina, še čaka. Da bomo s ponosom spet pisali, takrat o … nekdanji dijakinji Srednje šole Slovenska Bistrica. Še naprej segaj po zvezdah. Srečno!

Vsak dijak je ob stisku roke župana prejel še zbornik občine Slovenska Bistrica z željo, da bi bila v naslednjem zborniku spisana uspešna življenjska pot katerega od njih.

Mag. Damijana Gregorič, ponosna razredničarka 4. B

Dostopnost