Select Page

V torek, 11. 10. 2016,  so dijaki in dijakinje 1. e pripravili roditeljski sestanek za starše. Za skupno druženje so izbrali šolsko knjižnico, v kateri so se zbrali številni obiskovalci, ki so prisluhnili  melodiji slovenskih in albanskih besed. Dijaki slovenske in albanske narodnosti so skupaj z multiplikatorko Natalijo Kaučič, razredničarko Taro Sinkovič in profesoricama Matejo Petrič Podvršnik ter Andrejo Rozman pripravili krajši kulturni program.

»Dober dan! Mirëdita!« so dijaki pozdravili starše, sorodnike in prijatelje. Predstavili so se ter povedali, kaj radi delajo. Dijaki albanske narodnosti so predstavili značilnosti Slovenije, dijaki slovenske narodnosti pa značilnosti Kosova. Zapeli so tudi obe državni himni.

Dijaki so prebrali nekaj pesmi v slovenskem in albanskem jeziku. Pesmi v materinem jeziku so se prisotnih dotaknile na svoj način. Pesmi v tujem jeziku so nam dale izkušnjo, kako je, kadar ne razumeš, kar ti drugi sporočajo. Zbudile so tudi našo radovednost, o čem govore, kar nam je uspelo razumeti samo ob prevodu. Da smo vsi vse razumeli, sta nam na pomoč priskočili dijakinji Leonora Bislimaj in Djellza Fanaj  s prevodi v in iz albanščine.

Dijaki, Janko, Marsel  in Gaja iz 1. e  ter Alush iz 3. e, so z nami delili svoje osebne zgodbe o tem, kako so doživeli selitev v drugo ali celo tuje okolje. Spomnili so nas, da ob prihodu v novo okolje človek najprej potrebuje razumevanje, sprejemanje in prijatelje, šele nato se lahko uči jezik okolja, v katerega se je preselil.

Razredničarka Tara Sinkovič je dijake in starše spodbudila, da zapišejo vrednote, ki bi pomagale dijakom tega oddelka oblikovati medkulturno skupnost. Nastalo je prelepo drevo z besedami, ki so pozitivne in usmerjene na odnose med nami s povabilom: Rastemo skupaj.

Sledilo je medkulturno druženje in sladkanje ob tradicionalnih slovenskih in kosovskih jedeh:  potici, fliji ter ob pečenih kostanjih.

Natalija Kaučič, multiplikatorka projekta SIMS

Dostopnost