Select Page

 

Ker smo letos pri španščini spoznavali špansko kulinariko, so dijakinje 2. b zadnji dve uri v tem letu ustvarjale v šolski kuhinji. In nastale so magdalenas caseras con fresas. Puhastim kolačkom, ki jim Španci rečejo magdalenas in se pripravljajo z malo limoninega soka, so dodale še koščke čokolade in sveže jagode.

V šolski kuhinji je prijetno zadišalo in vonj po sladkem pecivu je privabil kar nekaj dijakov iz drugih razredov.

In še zanimivost: Magdalenice, ki jih poleg Špancev radi pripravljajo tudi Francozi, so se pojavile tudi v romanu Marcela Prousta (rojenega pred natanko 150 leti).

Leta 1913 je končal prvo knjigo V Swannovem svetu. Priklicevanje spominov je zapisal v antologijski prizor: “In tedaj se mi je nenadoma prikazal. Tisti okus je bil okus po koščku magdalenice, ki ga je teta Leone ob nedeljskih jutrih v Combrayu (…), ko sem ji prišel voščit v spalnico dobro jutro, vselej pomočila v ruski ali lipov čaj in mi ga ponudila.”

Recept je skrivnost in če znate špansko, ga dobite pri dijakinjah iz 2. b-oddelka.

Maja Kodrič Crnjakovič z dijakinjami

Dostopnost