Select Page

 

V torek, 27. septembra 2022, smo se dijaki drugih in tretjih letnikov programa gimnazija v okviru ITS Umetnost odpravili na Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, kjer so nam predstavili fakulteto, nato pa smo v njihovem multimedijskem studiu posneli televizijsko oddajo. Izvedeli smo, kako nastane pogovorna oddaja in kaj vse je potrebno, da nastane to, kar vidimo na televiziji. V nadaljevanju lahko preberete nekaj vtisov tega dne.

EMA:
Izkušnja na FERI-ju je bila res nepozabna. Zjutraj smo se dobili pred šolo, nato pa se skupaj peljali v Maribor na fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Najprej so nas posedli v učilnico, ki je bila moderna in udobna. Tam so nam na kratko predstavili fakulteto in razložili, kaj bomo tisti dan delali. Porazdelili so nam naloge, gostitelja pa sta vsakemu posamezniku potrpežljivo razložila, kaj mora narediti. Snemali smo namreč pogovorno oddajo. Sprva smo se »malo lovili«, potem pa nam je steklo in posneli smo izvrstno oddajo. Tamkajšnji profesorji so naše delo zelo pohvalili. Postregli so nam tudi odlično kosilo. Na koncu smo dobili tudi promocijsko darilo. Dan je bil prelep, izkušnja pa odlična in zagotovo mi bo v pomoč tudi v prihodnosti, ko se bom odločala za svojo karierno pot.

ZARJA:
Na delavnici sem delala v režiji. Bilo je zelo zabavno in hkrati tudi poučno. Delo mi je bilo všeč in sem zelo uživala v njem.

TAJA:
Preskusila sem delo s kamero. Snemanje oddaje je potekalo gladko, brez večjih težav. Bilo mi je zelo všeč, presegli so moja pričakovanja. Zanimivo je bilo tudi delati za kamero, saj smo imeli na voljo kar nekaj zanimivih pripomočkov. Ko sedaj doma gledam kakšno televizijsko oddajo, se vedno spomnim našega snemanja in vsega, kar je potrebno, da se ta lahko posname.

ŠPELA:
Gostitelji so nas zelo lepo sprejeli. Dodeljena mi je bila naloga pomagati kamermanu pri kameri 1, kjer sem videla, kako poteka in na kak način je posneta oddaja. Tudi sama sem se preizkusila v tem. Moram reči, da je bilo precej težko, saj moraš vse natančno izmeriti, približati, nastaviti belino itd. Na sploh pa je bila izkušnja zelo zanimiva in bi jo vsekakor z veseljem ponovila.

LARISA:
Preizkusila sem se v vlogi voditeljice oddaje. Naloga mi je bila zelo všeč, saj obožujem nastopanje in govorjenje pred kamero. Naučila sem se tudi veliko novega.

LORI:
Dobila sem vlogo vodje oddaje, ki mi je bila zelo všeč, saj zelo rada nastopam. To izkušnjo bi res še rada ponovila.

ERIKA:
Preizkusila sem se v snemanju oddaje. Vloga mi je bila zelo všeč!

EVA:
Na delavnici na FERI-ju je bilo super. Naloge, ki smo jo dobili, smo vsi uspešno izpeljali. Preizkusili smo se kot voditelji in gostje oddaje, snemali s štirimi kamerami in spoznali delo v režiji in montaži. Najbolj zanimivo je bilo to, da smo lahko videli tudi dogajanje za kamero in ne samo to, kar nam pokažejo na televiziji.

 

Eneja Šoster, 2. a

                                                                    

Dostopnost