Select Page

Srednjo šolo Slovenska Bistrica bo v četrtek, 5. marca 2015, obiskala astrofizičarka dr. Maruša Bradač, ki je trenutno zaposlena kot profesorica na Univerzi Kalifornija, Davis. Predavanje se bo pričelo ob 12.40 v predavalnici 101 Srednje šole Slovenska Bistrica.

 

Gostja se ukvarja s temeljnimi vprašanji kozmologije, kot je npr. vprašanje lastnosti temne snovi, s proučevanjem gravitacijskega lečenja ob razumevanju splošne teorije relativnosti. Problemsko se raziskovanja navezujejo na razumevanje procesov ob trku jat galaksij, ki se med drugim vedejo kot velika povečevalna stekla oz. kot veliki teleskopi, s katerimi lahko vidimo v globine vesolja.

Andreas Albrecht, predstojnik oddelka za fiziko na Univerzi Kalifornija, Davis, pravi, da je dr. Maruša Bradač v svetu prepoznana kot vodilna mlajša astrofizičarka na svojem raziskovalnem področju.

Svojo izobraževalno pot je začela na Osnovni šoli Pohorskega odreda v Slovenski Bistrici in jo nadaljevala v Mariboru, Ljubljani in Bonnu. Po pridobljenem doktoratu je postdoktorski študij nadaljevala v Kaliforniji, kjer trenutno raziskuje.

Marko Žigart

Dostopnost