Select Page

V torek, 6. februarja, je bil za vse, ki se na naši šoli učimo špansko, poseben dan, na katerega smo se pripravljali že med poukom.

V predavalnico 101 smo povabili plesalko flamenka Živo Heričko Čerček, Mariborčanko, ki odlično pleše flamenko in ta španski ples poučuje tudi v svoji šoli. S plesalko, ki pleše v skupini Los tacones, smo se pogovarjali v španščini. Tina in Ela iz 4. b sta ji spretno postavljali vprašanja in izvedeli smo, da je po poklicu farmacevtka, svoj prosti čas pa posveča plesu, delavnicam flamenka, ki jih vodi, in potovanjem v Španijo, kjer se udeleži delavnic, v okviru katerih izpopolnjuje svojo plesno tehniko. Povedala nam je, da se je španščino naučila v Peruju, kjer je bila na študentski izmenjavi. Flamenko je zanjo ples, ki je za razliko od drugih plesov, po njenem mnenju najbolj naraven, izraža pristna čustva – veselje, navdušenje, lahko pa tudi jezo, žalost in bolečino.

Gospa Živa nas je presenetila in navdušila z dvema plesnima točkama, pokazala nam je tudi nekaj osnovnih korakov in gibanje rok. S sabo je imela več oblek, pahljačo (el abanico), posebne čevlje, palico pa ples (el bastón), posebno ročno izvezeno ruto (el mantón) in kastanjete.

Za posebno vzdušje je poskrbel tudi šolski bend, ki je zapel v španščini. Prisluhnili smo pesmi Para qué sufrir Natalie Lafourcade.

 

In kaj je poleg plesa in glasbe flamenco?

  • El flamenco es pasión y energía pura.
  • El flamenco es la voz del corazón.
  • El flamenco es pasión que se convierte en arte al compás de una guitarra.
  • El flamenco, es un sentimiento, una forma de sacar del alma lo mas profundo. Además, es una manera de vivir, es sentir que cada parte de tu cuerpo vive cuando lo escuchas.

 

Profesorica Maja Kodrič Crnjakovič z dijakinjami in dijaki, ki se učijo špansko

Dostopnost