Select Page

Videomanija je najpomembnejši festival srednješolskega filma v Sloveniji. Organizira ga Vegova, strokovna šola in gimnazija v Ljubljani ob podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Med nominirane filme, torej filme, ki jih predvajajo na zaključku festivala na velikem platnu v Kinodvoru, sta se letos uvrstila dva naša filma: film Maxim režiserke Katje Stojnšek in film 7 pogledov avtorjev Žana Zafošnika in Timoteja Kresnika.

Na Videomaniji strokovna žirija, v kateri so tudi eminentni filmski ustvarjalci (Amir Muratović, režiser, TV Slovenija in režiser Miha Hočevar in drugi), podeli tri enakovredne nagrade ter posebno nagrado “Ne me sekirat”, ki jo podeljuje Ministrstvo za šolstvo in šport.

Prav nagrado »NE ME SEKIRAT«, ki jo prejme film z avtentično mladinsko temo in aktivnim odnosom avtorja do družbenega dogajanja, je prejel film Srednje šole Slovenska Bistrica »7 pogledov« avtorjev Žana Zafošnika in Timoteja Kresnika!

Žan Zafošnik z ekipo filmskega SŠSB pred Kinodvorom v Ljubljani

Utemeljitev žirije je bila naslednja:
»
Film 7 pogledov ima celovito domišljen in izčiščen koncept.  Premišljeno izbrana filmska sredstva – statična kamera, skopi kadri, ritmično izmenjavanje le dveh filmskih planov – in sproščena, neobremenjena  igra  elementarno zgodbo filma  smiselno nadgradijo. 

Scena iz filma “7 pogledov”

Sledimo sedmim dnem, ki jih v  zaprtem prostoru preživi protagonist filma.  Če se nam  prvi dan v pogovoru z dekletom predstavi  kot običajen in površen mladostnik, z  vsakim naslednjim dnem odkrivamo globlje plasti njegove osebnosti. Dnevi, ki sledijo, prinašajo premišljevanja in situacije,  lastna mladostniku in njegovim preizpraševanjem:  kaj prinese študij/znanje,  kam nas prestavljajo opojne substance,  kako pomembni so  prijatelji, koliko nedoločeno je iskanje ljubezni? Kaj so  travme, kaj strahovi, celo kakšno je sanjarjenje ob misli na prihodnost?

Sedmi, lahko bi bil tudi Gospodov dan,  begajoči človek  v stvarnosti vsakdana s steklenico, ki jo prestavlja po rokah, z jasno izpovedanim občutkom klavstrofobičnosti in zavedanjem življenja, ki teče tam zunaj, izjavi: »Jaz nimam več nič za povedat.«

 Film lahko razumemo kot portret mlade generacije.«

Žan Zafošnik je kot režiser filma 7 pogledov osvojil še dodatno nagrado: brezplačno udeležbo na enotedenskem Poletnem taboru inovativnih tehnologij Pirati s kamero, ki jo podeljuje Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Maja Kodrič Crnjakovič in Vasja Eigner, mentorja filmskega krožka SŠSB

Dostopnost