Select Page

V novembru 2014 nas je na pobudo dijaške skupnosti obiskala Jana Dular, mlada pravnica, ki s srcem in dušo pomaga Afričanom s svojo organizacijo ELA.

Jana Dular, ki že štiri leta živi v Afriki, trenutno v eni izmed najrevnejših afriških držav Malavi, nas je s svojo predstavitvijo Afrike in njenega dela tako navdušila in očarala, da smo se dijaki odločili, da ji bomo pomagali.
29-letna diplomirana pravnica živi za Afriko in njene prebivalce. Kot je sama povedala, jo je očarala afriška narava, afriški prebivalci, gnala pa jo je tudi močna želja, da vsaj peščici ljudi, ki živijo v katastrofalnih razmerah, ki si jih sami ne znamo predstavljati, pomaga na najboljši možni način. S svojo organizacijo, kateri ljudje darujejo prostovoljne prispevke, v Afriki gradi šole, skrbi za prehrano otrok, njihove šolske potrebščine, ljudi oskrbuje z nujnimi življenjskimi potrebščinami …
Pred kratkim se je naših src dotaknila zgodba, ki je bila objavljena na spletni strani Društva Ele. Alinafe (15 let) je najstarejša od petih otrok; ostali so deček James (11 let), deklica Yamikani (11 let), deček Blessing (8 let) in deklica Wysoni (3-leta). Alinafe je skrbnica svojih bratov in sester.
Njihova mama jih je zapustila pred enim mesecem. Enostavno je sredi noči pobrala vse, kar je potrebovala in pet otrok zapustila v milost in nemilost. Zbežala je v Tanzanijo poiskati si moža ter brezsrčno pustila pet otrok v nemilosti: brez hrane, brez hiše, brez sorodnikov, brez kogarkoli, ki bi za njih lahko poskrbel. Otroci so v tem mesecu, ko so ostali sami, iskali hrano po vasi in tu in tam so dobili kakšen krožnik moke za polento. V lokalni cerkvi so si skušali poiskati varno zatočišče pri enem od pastorjev v vasi, v cerkev so prinesli eno žimnico, da bi tam varno spali. A pastor jih je po petih dneh izgnal in jim vzel še žimnico. Grozno.

Če si vsaj malo predstavljate, kaj doživljajo ti otroci, vas lepo prosim, da se odpoveste sladoledu ali kavi in ta evro ali dva namenite v dobrodelne namene. Naj vas seznanim, da lahko s pičlimi sedmimi evri preskrbite enega afriškega otroka za cel mesec. Darujte takšno vsoto denarja, ki ste jo sposobni darovati.

ZAKAJ DENAR, NE IGRAČE, ŠOLSKI PRIPOMOČKI, HRANA,…?

Če bi zbirali igrače, pripomočke, hrano bi lahko, kot se je že izkazalo, prišlo do zapletov na pošti, carini, pa tudi strošek poštnine paketa, ki potuje v Afriko, je visok. Poleg tega je naš življenjski standard v Sloveniji višji in medtem ko mi za zvezek odštejemo okoli 1,5 evra, se v Afriki za en sam zvezek odšteje le 20 centov. Denar se zbere tukaj v Sloveniji in gre v prave roke Jani Dular, ki s tem denarjem rešuje Afričane obupa in bede.

Denar bodo zbirali razredni blagajniki do petka, 15.5.2015. Denar blagajniki oddate Alenki Ajd Bratkovič, ki bo denar nakazala na račun Organizacije ELA.

Dostopnost