Select Page

“YOUNG PEOPLE, SAY YES TO HEALTH”
Mladinska izmenjava od 14. do 18. 4. 2019
BAIA SPRIE, ROMUNIJA

V nedeljo, 14. 4. 2019, se je deset dijakov s profesorico Simono Luetič odpravilo na dolgo pot v Romunijo. Po enajsturni vožnji smo v večernih urah končno prispeli v majhno mesto Baia Sprie. Tam so nas namestili v kmečke hiše, katerih lastnik se jih trudi ohranjati v prvotnem rustikalnem stilu.

Ker je moto našega projekta »YOUNG PEOPLE, SAY YES TO HEALTH«, si lahko mislite, da smo naslednjih nekaj dni z dijaki iz Romunije in Srbije govorili o zdravju, zdravi prehrani in zdravem načinu življenja.

Večina skupnih dejavnosti je potekala v šoli, kjer smo vsak dan obravnavali drugo temo, povezano z zdravo prehrano in uravnovešenimi obroki.

Ker pa zdravo življenje ni vezano samo na prehrano, smo šli na »krajši« pohod na bivše rudarsko jezero, imenovano Modro jezero (Romunija je znana po rudarski dejavnosti, ki pa na žalost umira. Tudi mesto, v katerem smo se nahajali, je bilo bivše rudarsko mesto). Navdušila nas je narava in samo jezero, ki je zdravilno zaradi mnogih mineralov v vodi.

Precej smo bili presenečeni, ko smo izvedeli, da se bomo povzpeli na smučišče s staro sedežnico, saj okoli nas ni bilo nobenih gora ali hribov. Ko pa smo prispeli ob vznožje, smo videli sneg ter začutili tudi zimsko stran Romunije.

Osrednji dan, ki je bil posvečen hrani, je bila sreda. V šoli sta nam dve prijazni gospe, ki tam učita osnovnošolce o zdravi prehrani, pripravili smutije, mi pa smo ustvarjali naše Veggie Heroje.

Popoldan so dejavnosti potekale pred našo hiško, kjer smo sami pripravili sarmo in sladico, ki sta primerni za vegane in presnojedce. Za naše trdo delo smo bili na koncu nagrajeni še s tradicionalno obaro in sveže pečenim kruhom.

Za sodelujoče dijake je bila izmenjava nekaj posebnega. Spoznali smo romunsko kulturo, način življenja in prehrano ter spletli nova prijateljstva. Naučili smo se tudi tradicionalnih plesov obeh držav, mi pa smo jih rade volje več kot enkrat zavrteli na naši Golici.

Seveda pa vse skupaj ne bi bilo tako posebno brez naše profesorice Luetič, ki je za nas ves čas skrbela, nas fotografirala in nadzorovala ter spodbujala k sodelovanju pri dejavnostih, na katere nas je odlično pripravila.

Komaj čakamo, da se naša mala skupina septembra ponovno odpravi na potovanje, in sicer v Srbijo, deželo sarme in kola.

Zapisali dijakinji E + izmenjave Nina Kresnik in Lana Višnar

Dostopnost