Select Page

Letošnje leto smo se prvič udeležili astronomskega maratona, na katerem se je Klemen Keršič odlično odrezal. Na nočnem opazovanju, ki je bilo s 30. na 31. marec v Trnovem pri Novi Gorici, je bil cilj prepoznati 110 različnih nebesnih teles oz. struktur iz Messierjevega kataloga. Klemnu jih je uspelo najti 104!

Charles Messier (1730–1817) je bil znan francoski astronom, ki je načrtno iskal nove komete. Da bi jih ločil od podobnih nebesnih teles, ki so sicer nepremična, je izdelal katalog »motečih« teles. S takratno astronomsko opremo je s težavo prepoznal njihovo dejansko naravo. Čeprav je odkril 21 novih kometov, je danes bolj znan po svojem katalogu.

Telesa iz kataloga so astronomsko izredno zanimiva. Med njimi najdemo različne galaksije, meglice in zvezdne kopice. Telesa so dovolj svetla in velika, da jih lahko zaznamo s preprostejšimi teleskopi in močnejšimi binokularji. Zaradi tega različne organizacije po svetu pripravijo javna opazovanja, ki jih imenujejo Messierjev maraton. Letošnjega je organiziralo astronomsko društvo Teleskop iz Nove Gorice.

Tekmovanje se je pričelo 30. marca ob 19.30 in se je zaključilo ob 6. uri zjutraj. Sodelovalo je 20 tekmovalk in tekmovalcev. Klemen je s 25-centimetrskim teleskopom tipa Dobson našel 104 od 110 objektov. Najboljši so jih našli 108. Opazovanje je potekalo pod izredno ugodnimi pogoji, saj je bila noč jasna in brez mesečine ter s prijetnimi temperaturami, prijaznimi do vseh sodelujočih.

Klemen Keršič in Marko Žigart

Fotografija: AD Teleskop Nova Gorica.

Dostopnost