Select Page

Klemen Keršič iz gimnazijskega programa Srednje šole Slovenska Bistrica se je uvrstil na 12. mednarodno olimpijado iz astronomije in astrofizike (MOAA), ki bo potekala v drugi polovici novembra 2018 v Pekingu na Kitajskem. Slovenijo bo zastopala petčlanska ekipa srednješolcev, ki so se prebili skozi izbirne postopke tekmovanj.

Prva olimpijada je bila leta 2007 na Tajskem. Lanskoletnega tekmovanja, enajstega po vrsti, so se udeležile mlade astronomke in astronomi iz 44 držav, absolutni zmagovalec pa je bil Aleksej Jurca iz Slovenije. Cilji MOAA so promocija astronomije med mladimi, spodbujanje sodelovanja v želji po ustvarjanju znanstvene skupnosti bodočih astronomov in astrofizikov.

Klemnova zvezdoslovna pot se je pričela z uvrstitvijo na državno tekmovanje iz astronomije, na katerem je dosegel zlato priznanje in prejel pohvalo. Zaradi odličnega rezultata se je uvrstil v izbirno ekipo, ki je najprej sodelovala na 25. Sanktpeterburški astronomski olimpijadi. To je dopisna olimpijada, na kateri je sodelovalo okrog 5000 dijakov iz različnih držav. Rezultat olimpijade je štel k skupnemu številu točk, potrebnih za uvrstitev v zadnji krog tekmovanja. V zadnjem krogu je v Ljubljani potekalo izbirno tekmovanje, ki je bilo razdeljeno na dva dela: teoretični in praktično-opazovalni del. Na tem tekmovanju je Klemen dosegel tretje mesto in se tako dokončno uvrstil v olimpijsko ekipo.

Klemen Keršič med reševanjem teoretičnih nalog na sanktpeterburški olimpijadi

Za uvrstitev v ekipo se je izdatno pripravljal s svojim mentorjem Markom Žigartom, profesorjem fizike na šoli. Dodatne večdnevne priprave pa so potekale tudi pod okriljem DMFA (Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije). Naloge temeljijo na realnih problemih s področij orientacije na nočnem nebu ter fizike zvezd in kozmologije.

V prihajajočih poletnih mesecih bodo sledile skupne priprave olimpijske ekipe s poudarkom na reševanju problemov iz astronomije in astrofizike ter na praktičnih opazovanjih s teleskopi. V septembru bo ekipa sodelovala na astronomskem tekmovanju treh dežel v Budimpešti, kjer se bodo pomerile olimpijske ekipe iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske. Vmesno tekmovanje bo pomembna predpriprava za olimpijado, ker poteka po načelih MOAA in za sodelujoče predstavlja dodatno tekmovalno izkušnjo. Prav tako so vse priprave in vmesna tekmovanja pomembna za vzpostavitev dobrega sodelovanja med člani ekipe.

Klemnu in ostalim članom slovenske ekipe želimo, da bi preizkusili svoje meje razumevanja astronomskih problemov ter da bi sodelovanje na olimpijadi rodilo nova mednarodna prijateljstva!

Marko Žigart

 

Dostopnost