Select Page

V četrtek, 19. januarja 2017, je ob zgodnji 9. uri Srednjo šolo Slovenska Bistrica obiskal in s predavanjem počastil slovenski »velepodjetnik« Ivo Boscarol, lastnik Pipistrela.

Prav v osrčju Vipavske doline leži mestece Ajdovščina, ki danes gotovo ne bi bilo tako poznano, če je, poleg burje seveda, ne bi v svet na krilih svojih ultralahkih motorno-jadralnih letal ponesel gospod Boscarol. Danes je podjetje Pipistrel, d. o. o., brez dvoma vodilno na področju ultralahkih letal, po katerih pa se bodo po njegovih besedah kmalu morala zgledovati tudi ogromna potniška letala.

Boscarol je bil izbran za najbolj zaupljivega domačega podjetnika, kar je dandanes hvale vredna titula. Svojo karizmo pa je pokazal že, ko ga je štajerska časopisna hiša Večer razglasila za osebnost z izjavo leta 2015, v kateri je dejal, da Slovenci lažje odpuščamo lopovščino kot pa uspeh, saj imamo prvo v genih že od Martina Krpana naprej.

 Ivo Boscarol 2017-1

Predavanje je nosilo naslov »Uspeh – da … A ne za vsako ceno!«. Ampak govora ni bilo le o uspehih Davida proti Goljatu oziroma majhnega slovenskega Pipistrela proti velikemu ameriškemu Airbusu in ostalim, čeprav se lahko ekipa pohvali s kar tremi zmagami na natečajih ameriške vladne agencije za vesoljski program, Nase. Nasprotno, rdeča nit predavanja je bila predstavitev njegovega modela podjetništva in vodil do uspeha. Dal nam je vedeti, da pridobljeno bogastvo nima vrednosti, če je pridobljeno na lahek način in brez vrednot. In čeprav je z vrednotami in delom brez ovinkarjenja težje uspeti, je ta uspeh toliko trdnejši. Prepričan je, da je zanj potrebna ekipa, ki se med seboj pozna in si zaupa, v delu uživa in se ne boji novih izzivov.

Kot smo pričakovali, je s svojo zgodbo o uresničevanju sanj, tako lastnih kot sanj svojih strank, navdušil zbrane dijake. Vprašanja so se kar vrstila, vsekakor pa je v navzočih spodbudil mišljenje, kako bi tudi sami postali podjetniki svetovnega kova, ne da bi pozabili na sodelovanje, poštenost in ambicioznost.

Anže Kac, 3. a

Dostopnost