Select Page

Dan pred tem, ko so bili v večjih slovenskih mestih podnebni protesti, smo se tudi v skupini ITS Umetnost ukvarjali z omenjeno temo. O podnebnih spremembah se nismo samo pogovarjali, ampak s čopiči in z živahnimi barvami na zid nasproti šolskega vhoda ustvarili prav posebno poslikavo.

Srednjo šolo Slovenska Bistrica sta namreč obiskala nadarjena slikarja Jaime iz Mehike in Luis (oziroma bolje poznan kot Tintin) iz Bolivije. Dijakinje in dijaki drugih letnikov smo z njuno pomočjo na zid pred šolo naslikali izjemno sliko v slogu južnoameriških zidnih poslikav, ki jih imenujejo murales. Tisti, ki se učite špansko, veste, da el muro v španščini pomeni zid. Bilo je zelo zabavno, saj smo lahko slikali, se povezali kot skupina, se z umetnikoma pogovarjali … Delavnico smo tudi posneli in fotografirali vse pomembne korake. Poleg tega smo obnovili še grafite, ki so jih ustvarili nekdanji dijaki naše šole. Na delavnici so sodelovali tudi učenci višjih letnikov, ki so začeli ustvarjati svojo poslikavo, ter dijaki, ki se učijo špansko. Ti so prevajali pogovor z umetnikoma v slovenščino, naša vprašanja zanju pa v španščino, tako da je komunikacija potekala brez zapletov.

Umetnika sta nam pred slikanjem razložila, kaj želita skupaj z nami ustvariti. Tema poslikave so bile podnebne spremembe, za katere je zagotovo kriv človek, ki ni več povezan z naravo, človek, ki naravo kruto izkorišča, narava oziroma Zemlja pa se mu maščuje z naravnimi katastrofami, ki so vedno pogostejše (opozorila sta na prekomerno izsekavanje tropskega gozda, na poplave, cunamije in grozovite suše).

Na poslikavi je Pachamama (Madre Tierra ali Mati Zemlja), ki so jo častili že Inki. Ta nam ponuja štiri elemente: voda, veter, zemlja in ogenj. Vsi ti elementi so koristni in lepi, a samo takrat, ko z njimi znamo ustrezno ravnati. To so znala tudi stara ljudstva Južne Amerike, mi pa žal neposredni stik z Zemljo že izgubljamo.

Vanesa Zlodej in Anja Mušič, dijakinji 2. b

 

Dostopnost