Select Page

Člani skupine EVROŠOLA smo letos spoznavali politiko in delovanje Evropske unije na zelo poseben način – sodelovali smo v radijskih debatah o različnih temah, ki zadevajo mlade v Evropi. V debatah na Radiu Slovenija so se naši govorci soočili z debatnimi ekipami z drugih srednjih šol. Sodelovali smo tudi na pogovoru s štirimi slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu.

Proslavili pa smo tudi 9. maj, dan Evrope. V želji, da bi dijakom približali države, s katerimi se povezujemo, smo tudi letos predstavili državo, ki trenutno predseduje EU – Latvijo. Za predstavitev smo se veliko pripravljali, saj smo morali preizkusiti ogromno receptov, da bi sošolcem znali približati to baltsko državo.

Na sončen petek smo tako pred šolo postavili stojnico, ki smo jo obložili z informacijami o Latviji, predvsem pa z našimi interpretacijami kulinaričnih dobrot te države – doma pečenimi pirogi (polnjenimi kvašenimi kruhki,) slaniki na rženem kruhu, brezovim sokom ter soglasno največjo uspešnico rupjmaizes kārtojums (sladkan ržen kruh s smetanasto kremo in brusnično marmelado). Ves naš trud je bil poplačan, ko smo že do glavnega odmora z latvijskimi dobrotami nahranili večino šole in želi veliko navdušenje.

S sodelovanjem v Evrošoli smo imeli možnost videti in spoznati delovanje radia, spoznati zanimive sogovornike z drugih šol ter izklesati svoja stališča do mnogih tem, ki bodo za nas v prihodnjih letih zelo pomembne. Obeležitev dneva Evrope je bila za vse udeležence izjemna ter zelo zabavna izkušnja.

Več fotografij

 

Dostopnost