Select Page

Za ITS Umetnost je letos zelo uspešno leto. Junija smo na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru posneli pravo televizijsko oddajo. 

Dekleta iz 2. b iz ekipe ITS Umetnost smo bile povabljene v Maribor, kjer je v dvorani Štuk potekala prireditev Srednje šole za oblikovanje Maribor v sklopu festivala FOMB. Kot prejemnice tretje nagrade v kategoriji film smo dobile priložnost, da si celoten dogodek tudi ogledamo. Najprej so se na velikem platnu predvajale animacije in trije najboljši filmi, vključno z našim. Sledil je glasbeni program in odmor, po odmoru pa nas je v svet medijev in režije popeljal Dejan Veselič, ki nam je zaupal veliko skrivnosti o resničnostnih šovov, načinu snemanja in dogajanju za kamerami. Za tem se je odvila svečana podelitev nagrad za kategorije film, animacija, fotografija, strip in plakat, med katero smo na oder stopile tudi me. Dobile smo kar nekaj praktičnih nagrad in priznanja za naš dosežek. Po prireditvi smo se polne dobrih vtisov odpravile nazaj proti šoli. 

 

Skupaj s sošolkami ITS Umetnost iz 2. a pa smo sodelovale še na natečaju Slovenščina ima dolg jezik, kjer se književnost predstavi na filmu. Filma, ki sta morala biti posneti po literarni predlogi, smo posnele že v mesecu februarju in ju marca oddale. Navdih smo našli v Ingoličevem romanu Gimnazijka in Sofoklejevi Antigoni. Obe skupini sta se uvrstili s področnega na državno tekmovanje, kjer smo osvojile srebrno priznanje. 26. maja smo tako bile povabljene v Ljubljano, kjer smo si v Kinodvoru ogledale vse nagrajene filme in prejele priznanja. Dan smo si popestrile še z vodenim ogledom izvrstne fotografske razstave Mete Krese v Mestni galeriji Ljubljana in se okrepčale z dobrotami na Odprti kuhinji. Čaka pa nas še zanimivo potepanje po naši prestolnici, ki bo vsekakor v znamenju umetnosti. Več o tem pa zapišemo, ko se vrnemo.

Dijakinje in dijaki tretjega letnika pa so posneli dva kratka filma – Čokoladno mleko in Novi jaz. S slednjim bodo na festival in tekmovanjih sodelovali v naslednjem šolskem letu.

Larisa Mesarič in Lori Zafošnik, 2. b

 

Dostopnost